top of page

Træfældning i private haver og sommerhus

Opdateret: 13. jul. 2023

Mange opgaver med fældning af træer som Lund's træpleje arbejder med er i private haver og på sommerhusgrunde, hvor træerne er blevet lidt for store. Jeg kan godt lide at arbejde i disse områder i den skønne natur - nogen gange også ved kysten med den smukkeste udsigt fra trætoppen.


Kirsebærtræ med sygdom fældes.
Fældning af gammelt kirsebærtræ med råd og svampeangreb

Rådgivning er en vigtig del af en træfældningsopgave

Når først et træ er fældet, er det for sent at fortryde - så skal man vente 30-40 år på, at der er vokset et nyt træ op. Jeg kan godt lide store træet, og jeg forsår også godt, at man selv eller naboen gerne vil have lidt mere af det sparsomme sommerlys ind i haven.

Hvad går der igenem en professionel arborists hoved, når jeg ser på en ny opgave?

 • Er træet sundt og harmonisk?

 • Er træet til fare eller gene, eller er der sygdom i træet?

 • Er der andre træet man kan arbejde med i stedet, som vil give et bedre resultat?

 • Kan beskæring være et holdbart alternativ?

 • Egner træet sig til veteranisering til gavn for dyrelivet?

 • Hvad er konsekvensen for haveoplevelsen fremover hvis træet fældes

For mig er det ikke så vigtigt, at du gerne vil have et træ fældet, det er vigtigere at forstå, hvorfor træet skal fældes. For så kan vi tale om det, inden du tager den beslutning, der er rigtig for dig.

Sommerhuse i Danmark er meget forskellige. Derfor er det også muligt at booke en havevandring, inden vi overhovedet begynder og tale om træfældning eller beskæring. Her taler vi om de forskellige planter og om dine ønsker og drømme for haven de næste 5 - 15 år.

Herefter kan vi lægge en plan for hvad der med fordel kan ske hvornår. Vi taler også om, hvor meget vedligeholdelse der er ved forskellige alternativer, så planen er tilpasset dine ønsker. Du kan læse mere om havevandring her.

Træfældning i sommerhus

Et sommerhus er der, hvor man holder ferie og slapper af. Ferie i sommerhus kan gøres på mange måder. Nogle slapper af ved stranden og nyder, at man er omgivet af smuk natur. Og naturen - den skal vi passe på.

Nogle af mine kunder ønsker bare at opgaven bliver løst professionelt, så der ikke kommer klager fra naboer eller grundejerforening. Andre vil gerne deltage i arbejdet (ofte hjælpe med oprydning), og det er altid rigtig hyggeligt, selv om jeg er lidt striks med hensyn til sikkerhed. For det er mit ansvar, at der ikke sker nogle ulykker.

Der er ofte mange følelser forbundet med gamle sommerhuse, og allerhelst vil man gerne bevare de gamle træer - bare meget mindre. Træernes biologi gør desværre, at en kraftig beskæring af et træ oftest ikke vil gøre noget godt for, hverken træet eller sommerhusejeren. Tværdigmod.

Når jeg er ude for at fælde træer, har jeg altid først haft en god snak med kunden om, hvad det er de ønsker, så kan vi tale om, hvad de forskellige løsninger en. Nogen gange kan jeg se løsninger, som kunden ikke lige have overvejet.

Træfældning på villagrund

I modsætning til en sommerhusgrund, er der ofte mindre plads i tæt bebyggede områder. Det giver nogle særlige udfordringer i forhold til, at der ofte er begrænset plads både til at udføre selve arbejdet, og også plads til maskiner, trailer osv. Der er dog altid en løsning, selv om man nogen gange skal tænke lidt ud af boksen.

Hvis man bare fælder et træ i en gennemsnitlig villahave så vil træet, når det vælter, ofte være så stort, at det vil ramme noget, man ikke ønsker der skal ramme. Huset for eksempel eller anden bevoksning. Derfor benyttes ofte sektionsfældning ved træklatring som du kan læse mere om herunder.

træfældning ved sektionsfældning hvor der er meget lidt plads
Sektionsfældning med meget lidt plads

Der stilles også ofte større krav til oprydningen efter træfældning i villahaver. Som udgangspunkt kan vi køre alt væk, lade brændet ligge tilbage eller flise grenene til brug i haven eller til bortkørsel. Du kan finde mange forskellige niveauer for oprydning.


Personligt er det en stor tilfredsstillelse, at levere en opgave, hvor der bagefter næsten ikke er spor af, at vi har været der. På den anden side kan der være mange penge sparet ved selv at stå for oprydning. Så det er også noget vi taler igennem.

Forskellige former for træfældning

Som professionel arborist kan Lund's træpleje udføre alle former for træfældning. Der er rigtig mange forskellige teknikker og metoder afhængig af opgaven. Vi vælger altid den sikreste og hurtigste fremgangsmåde, for det er sådan, at du for mest for dine penge.


Af forskellige fældningstyper kan nævnes:

 • Simpel fældning ved rod (træet kan uden risiko lægges ned i sin fulde længde)

 • Fældning ved indtrækning (træet hælder den gale vej, men kan lægges ned i sin fulde længde)

 • Nedtagning af hængere (træer, der er væltet over i andre træer)

 • Sektionsfældning (Træet klatres ned og genre skæres af efterhånden som vi klatrer op)

 • Sektionsfældning med nedfiring (Grene skal fires ned for ikke at skade omkring liggende bygninger, installationer eller bevoksning)

 • Stormfald (træet der er væltet i storm udgør en særlig risiko p.g.a. mulige spænding i træet. Det kan også være træer, der at væltet ned i et hus)

 • Fældning med lastbilmonteret kran og fældegrab (til hurtig fældning af træer tæt ved vej)

Uforpligtende tilbud


79 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page