top of page

Plantning af
træer og buske

Lund's træpleje hjælper med at plante nye træer og buske - og vi kan også rådgive om, hvilke planter du skal vælge.

 

Der er et kæmpe udvalg af træer og buske og det kan været svært at navigere de mange muligheder.

Læs mere om planteservice fra Lund's træpleje herunder.

lunds træpleje

Professionel hjælp til at plante nye træer og buske

Et godt plantehul

Plantehullet skal være i den rigtige dybde, med den rigtige jord og placeret rigtigt i haven i forhold til plantens fremtidige vækst.

En god plante

Det er vigtigt at købe planter af god kvalitet. Du er velkommen til selv at købe planterne og Lund's træpleje kan også bestille dem for dig.

En god start

Vi kan gøre meget for at give dine planter en god start og etablering. Den rigtige jord og næring, vandings- eller sivslange samt opbinding af træer.

Få succes med træer og buske

Lund’s træpleje planter træer efter alle kunstens regler. Det er sjældent nok bare at grave et hul, sætte træet ned i hullet og dække det til med jord. Her kan du læse lidt om de overvejelser vi gør os, når vi planter et træ eller en busk.

Planter stiller forskellige krav til for eksempel jordsammensætning, PH-værdi, lys og opbinding. Det er lidt ærgeligt at bruge penge og en masse tid på at købe og pleje et nyt træ, som herefter måske alligevel ikke rigtig vil lykkes.

Når vi i det efterfølgende skriver planter er der tale om både træer og buske med mindre andet er angivet.

Hvor skal planten stå?

Det er ikke helt ligegyldigt, hvor du planter dine planter. Nogle planter har brug for masser af plads og sol mens andre planter kan trives med mere skygge og tæt på anden bevoksning.​

Når træet eller busken er ung fylder den ikke så meget, men har du plantet en hestekastanje 3 meter fra huset, så er der en risiko for, at det kan give problemer,  når træet bliver ældre.

Når vi vælger planter og placeringen af planter hænger det ofte sammen med, hvilken funktion planten skal have i haven samt, hvilke andre planter der er og dine ønsker.

Hvad er plantens funktion?

Skal planten give læ eller tage indsigt i haven, er det et prydtræ, eller et frugttræ som skal give frisk frugt i sensommeren. Skal træet være tæt i 0-2 meters højde skal man måske vælge en busk i stedet, eller i hvert tilfælde et træ som kan holdes lavt og tæt som f.eks. Navr.

Et fuglekirsebærtræ, som står i mange haver, kan blive 25 meter højt og ligesom andre planter i stenfrugtfamilien er de sårbare over for beskæring. Der findes mange sorter af de fleste træer, og du kan købe kirsebærtræer der kun bliver 4-6 meter høje. En træ der fra naturens side bedre passer ind til haven kræver mindre beskæring, og der er en god chance for, at du har et smukkere og sundere træ, når det ikke hele tiden skal beskæres for at passe ind.

Hvilken plante skal du vælge?

Det kan være meget inspirerende og også ret uoverskueligt at gå på opdagelse på en planteskole uanset om det er en fysisk butik eller på nettet. Lund's træpleje kan hjælpe dig med at vælge og det vil være godt at overveje følgende:

 • Vil du have en prydplante eller skal den bære frugt du kan spise

 • Hvor meget tid vil du bruge på at passe din have

 • Hvordan skal det se ud om 10 år, og hvor stort skal det være

 • Har du ønsker til bestemte farver

 • Hvad ser ud til at trives godt i haven allerede

Det kan være fristende at købe lidt større træer, så haven allerede ved udplantning er godt på vej. Og det kan du også sagtens gøre, men vær opmærksom på, at en større plante stiller større krav til løbende pasning i op til fem år specielt med hensyn til vanding.

Lund's træplejes 5 bedste plantetips

Skal det virkelig være omstændigt at plante et træ eller en busk? Det behøver det ikke være, men jo bedre vilkår du giver den unge plante, desto større er chancen for at du får en sund plante med masser af vitalitet. Her er mine fem bedste tips:

 1. Når du har gravet plantehullet, så grav det lidt større og efterfyld med kvalitetsjord som passer til det du planter.

 2. Læg et vandingsrør ned i plantehullet, så du vander træet nedefra. Så bruger du mindre vand og du stimulere dyb rodvækst så planten ikke bliver så tørkefølsom.

 3. Sørg for at være præcis med, hvor dybt du sætter planten. Sætter du den for dybt eller for højt kan det skade træets rødder, og i værste fald kan planten dø.

 4. Opbind altid nye træer stabilt med tre stolper med overlægger, brede opbindsbånd og gummiklodser på opbindingsbåndene. Så får planten ro til at sætte nye finrødder, der ikke bliver revet over, når træet svejer i vinden. Gummiklodserne er med til at forhindre barkskader på stammen grundet vækst.

 5. Sjatvanding er pjatvanding. Nye træer skal vandes i tørre perioder. Op til 1-2 gange om ugen afhænding af forholdene og, hvilken plante der er tale om. Rødderne må ikke tåle at tørre ud, men de må heller ikke drukne. Et godt plantehul, vandingsrør, tidsstyret dryp/sivslange og vandingsposer kan lette arbejdet meget specielt, hvis der er tale om planter i et sommerhus man ikke nødvendigvis besøger hver uge.

Hvad koster det at plante et træ?

Når du skal have et træ plantet skal du ud over planten have jord, opbindingsmateriel, vandingsrør og måske en vandingspose eller sivslange (sivslange bruges dog mest til hække). 

Priserne inkl. moms herunder er fundet på nettet i marts 2024 og er kun indikative. Der findes billigere og dyrere alternativer. I eksemplet har jeg valgt et æbletræ med mellem 4-8 grene som typisk koster mellem kr. 250-300 for de almindelige sorter.

Æbletræ: kr. 260

1/4 m2 plantemuld: kr. 250

Opbindingsmateriel: kr. 150

Vandingsrør: kr. 50

Vandingspose 75l: kr. 90

Arbejdsløn (1 time): kr. 650

I alt træ og materialer: kr. 800

I alt arbejdsløn; kr. 650

Samlet pris kr. 1.450 inkl. moms

Ovenstående pris kan gælde for et træ. Ved flere træer kan træerne blive billigere, og tidsforbruget pr træ kan også optimeres, hvis der skal plantes flere træer. Buske kræver ofte ikke opbinding, og derfor er kan det være billigere at plante buske end træer både i tid og i materialer.

Kørsel afregnes med kr. 5 pr. km. Der beregnes ikke kørsel for opgaver i Gribskov.

Du er altid velkommen til at få et uforpligtende tilbud på din planteopgave - se herunder.

Uforpligtende tilbud på beplantning

Plantning af træer og buske udføres professionelt og med kvalitetsprodukter. Vi giver gerne gode råd, inden du beslutter, hvad der skal gøres. Vi arbejder primært i Nordsjælland. Skriv til os, så tager vi den der fra.

Falkevej 27, 3200 Helsinge

Tlf 93 88 00 28

 • Facebook
 • Instagram

Tak for din indsendelse!

bottom of page