top of page

Fældning af træ og gode råd om træfældning

Opdateret: 13. jul. 2023

Træfældning er være mange forskellige ting, i dette tilfælde var det et stort gammelt birketræ, der skulle helt væk på nær de nederste 20 centimeter.


Det er slet ikke alle opgaver, der er i villa- og sommerhushaver. Vi kan også være i skoven, eller som denne dag, hvor nedenstående billede er taget, i et industrikvarter i Herlev.


Fældning af birketræ
Fældning af birketræ i industrikvarter i Herlev

Hvis du godt vil vide mere om pris på træfældning, så kan du finde en rigtig god oversigt her: Hvad koster træfældning


Træfældning i områder med meget trafik

For ikke at forstyrre arbejdspladserne i området, og da vi havde brug for at inddrage parkeringsarealet til depot, valgte vi at udføre opgaven en søndag. Man kan fælde træer året rundt, men det er bedst at beskære på det tidspunkt, der passer til det enkelte træ.


Vi er altid to arborister ved fældningsopgaver, der kræver klatring, for det er det sikreste og det mest effektive at arbejde sammen i et team. Så kan man fjerne grenen der rækker ind over huset stille og kontrolleret. Det samme gælder, når man beskærer træer. Du kan læse mere om de bedste tidspunkter for beskæringer i Årshjulet for beskæringer udgivet af Lund's træpleje.


Vi måtte klatre lidt for at reducere vægten i sidegrenene, før vi kunne fælde resten af træet ved jorden. Vi satte et højt toppunkt for livlinen, så vi kunne arbejde effektivt i hele kronen. Det er i øvrigt det samme super gode princip, man benytter ved beskæring. Et højt toppunkt giver den bedste bevægelighed for arboristen i trækronen.


Grenene kom i flishuggeren direkte i traileren, og da vi var færdige var alle spor slettet, på nær stubben på 20 cm, som kunden havde bedt os om at lade blive stående.


Flisning af grene til bortkørsel
Flisning af grene direkte i trailer. Dengang havde vi bygget sider på en tiptrailer selv.

Hvor stor en stub skal man lade stå tilbage efter træfældning

Det er godt at have besluttet, hvad der skal ske med den resterende stub, der står tilbage efter fældning af træet. Her valgte kunden en halvhøj stub for at skåne havetraktoren, der slår græsset, mod at køre ind i den.


Helt lav træstub

Hvis træet har stået i et bed, i et skovområde eller lignende, så vil man ofte skære stubben rent lige over jordhøjde med det vandret snit så man ikke snubler over den.


Lav stub

En lav stub er måske 5-10 cm over jorden, og det svarer typiske til at fælde et mellemstort træ i højden ved halvt rodudløb. Det er ofte denne løsning, der vælges, når der skal stubfræses efterfølgende eller, hvis det er i lidt "vild" natur.


Der afsluttes altid med et rent snit så der ikke er spidse splinter, der stikker op som kan være til fare for forbipasserende.


Halvhøj stub

Hvis stubben bare skal stå tilbage som pynt, eller træet har stået i en græsplæne, og man ønsker ikke at fjerne stubben, så kan den skæres lidt højere, så man ikke kommer til at køre ind i den med græsslåmaskinen eller havetraktoren. Så 30-60 cm er en fin højde, og så kan man stille en krukke med blomster ovenpå.


Høj stub

En højstub på mellem 1-2 meter er ikke noget kønt syn og benyttes næsten kun, hvis resten af træet skal trækkes op med roden af en entreprenørmaskine. Den høje stub gør det lettere at vrikke træet løst i rødderne.


Stamme

Du kan også vælge at lade stammen blive stående tilbage så den kan være med til at øge biodiversiteten i området. Der vil komme masser af insekter i den rådne stamme og mange fugle vil være gade for at opretstående spisekammer. Måske er du heldig at få en spætte til at flytte ind i området.


Man kan veteranisere stammen, det vil sige hjælpe nedbrydelsesprocessen lidt i gang for eksempel ved at skære riller i træet.


Oprydning efter træfældning


Flisning

I dette tilfælde valgte vi at flise alle grene direkte ind i en lukket trailer og køre det på genbrugspladsen. Flisningen af grene gør at der kan være meget mere på traileren, og der spare kroppen for en masse dumme bevægelser med at presse grene ind i en overfyldt trailer.


Flis kan også genbruges i haver, så slipper man for bortkørslen, og materialet bliver omsat direkte i naturen.


Bortkørsel med vognmand

Man kan også hyre en vognmand til at komme og fjerne træet efter det er fældet og skåret op. Vognmanden læsser ladet med grab, som også kan presse grenene sammen, så de fylder mindre.


Ved større træer er det en super effektiv måde at håndtere oprydningen på, og der skal ikke bruges så mange manuelle kræfter.


Bortkørsel af grene

Der er også muligheden for, at man selv kører grenene væk lidt efter lidt på en trailer. Det tager selvsagt længere tid, men det kan være et godt sted at spare penge på træfældning, hvis man selv står for oprydningen.


I nogen tilfælde koster oprydning mere end selve træfældningen, så det er værd at tænke over.


Kontakt Lund's træpleje for træfældning eller beskæring

Du er altid meget velkommen til at kontakte Lund's træpleje, hvis du har spørgsmål omkring beskæring, træfældning eller lignende.


221 visninger0 kommentarer

留言


bottom of page