top of page

Fældning og beskæring af kirsebærtræ tæt på hus

Opdateret: 13. jul. 2023

Kirsebær er et meget almindeligt træ i Danmark og det findes i rigtig mange haver. De mest populære træer give mørkerøde kirsebær, selv om der er også mange andre sorter.


Kirsebær hører til familien af stenfrugter, og derfor skal beskæring først ske sidst på sommeren. Det kan du læse mere om i årshjulet for beskæringer. Kirsebærtræ fældning kan ske året rundt mens kirsebærtræ beskæring er efter affrugtning.


Det er et træ, som trives bedst med sol og læ, og vi ser meget ofte selvsåede fuglekirsebær træer, og når de er blevet for store vil man gerne have dem beskåret eller fældet. Beskæring af kirsebær anbefales generelt ikke, men det er muligt.


Dit kirsebærtræ kan have svært ved at lukke sårene efter beskæring, specielt på større grene.

Derfor skal man gerne forbi juli måned måske endda august måned, før du skal beskære dit kirsebærtræ. Så har du også haft mulighed for at nyde bærrenes søde smag.Fældning af kirsebærtræ, der står for tæt på huset?

Først og fremmest skal man overveje, om fældning af kirsebær er noget man tør give sig i kast med selv, og om man i stedet skal beskære træet.


Min anbefaling er, at hvis et træ på nogen måde kan forvolde skade i en hvilken som helst retning, så bør man kontakte et professionelt firma, der er uddannet til opgaven, og som har orden i sine forsikringer. Du kan kontakte os her.


Når jeg kommer ud til et nyt træ der skal fældes eller beskæres, så starter jeg med at vurdere træet og omgivelserne. Det kan have betydning for prisen på at få fældet et træ. Det kan for eksempel se ud som her:


Fældning af kirsebærtræ ved topkapning
Stort kirsebærtræ i have

Der skulle laves en tilbygning på huset, som træet ville være i vejen for. Derfor skulle det fældes.


Derfor valgte vi at sektionsfælde træet (topkappe) ved at klatre op i træet og skære det ned i mindre stykker. Selve stammet var omkring 100 cm i diameter i hoftehøjde, så det var et stort træ at håndtere.


Sektionsfældning kræver en særlig uddannelse

Det kræver en særlig uddannelse som topkapper at måtte klatre og bruge motorsav i et træ, og det må ikke ske stående på en stige.


Hvad koster det at få topkappet et træ, er det ekstra dyrt?

Næh, det er det faktisk ikke. En klatrer samarbejder med en jordmand om at skære og rydde grene op på jorden, og det er et effektivt samarbejde, hvor man hele tiden er i gang.


Og det er meget hurtigere at rydde op løbende, end at skulle have filtret en helt træ fra hinanden efter at det er fældet.


En flismaskine kan være til stor hjælp ved oprydning efter fældning

Efterhånden som grenene blev skåret af blev de hugget til flis af jordmanden, hvilket betød, at da resten af træet skulle fældes, så var jorden fri.


Det gør det lettere og mere sikkert at håndtere de tykke grene og stammer. På billedet herunder mangler jeg lige den sidste gren, og så kan resten stabbes ned.


Mange af de vilde kirsebærtræer er fuglekirsebær

Fuglekirsebær er mindre end dem du køber i supermarkedet, og er du heldig at få et bær når træet giver frugt før fuglene har spist dem vil du oplevet et meget smagfuldt bær - nogen gange til den sure side - helt vidunderligt til saft. I værste fald har du i hvert tilfælde haft mulighed for at se de smukke blomster om foråret.


Træet trives fint i skyggen og derfor ses det i mange skel sammen med andre selvsåede ahorn og birk. I modsætning til æbletræer er det ikke nødvendigt at have vandrette grene for at få et godt udbytte.


Hvilke sorter giver søde bær (fx. prunus avium)

Der er flere kirsebærtræer, der modner søde bær. . Hvis der ikke er andre træer med kirsebær i nærheden kan det være en god ide at vælge et selvbestøvende sød kirsebær som for eksempel:

  • Sweetheart kirsebær

  • Sunburst kirsebær

  • Stella kirsebær

  • Lapins kirsebær

Det er vigtigt, at du vælger et træ, der passer til omgivelserne.


Hjælp til fældning eller beskæring? Kontakt Lund's træpleje.

Lund's træpleje kan kontaktes her, hvis du har et træ som skal fældes eller beskæres, eller hvis du har brug for professionel råd og vejledning.

Comments


bottom of page