top of page

Vild Naur/Navr (Naurhæk) rettet op. Naur træ kan klippes som hæk.

Opdateret: 13. jul. 2023

Navr (acer campestre) har eksisteret som naturligt vildthegn og som naurhæk plante i rigtig lang tid og den kan klare lidt af hvert. Stammen er robust som i en bøgehæk, og træet er næsten lige så blødt som hyld at skære i, så det går hurtigt at klippe/beskære en Naur.


Naur er tilmed meget hårdfør: Den kan både tåle tørke og fugt, frost og vind samt vejsalt og forurenet byluft, og den tåler kraftig beskæring. Rodsystemet er hjerteformet, med mange lodrette hovedrødder og fint forgrenede og højtliggende siderødder.


Naur er hurtigtvoksende, og efter en kraftig beskæring kan det kraftig anbefales at klippe hækken minimum 2 gange om året, ellers stikker den hurtigt af og bliver til et lille træ.


Kan naur træ og navr hæk beskæres om sommeren

I forsommeren kan nye blade angribes af meldug, men hækken har altid været beskåret om sommeren uden større problemer, så vi indvilligede i at give det et forsøg.


Hvis du vil vide, hvad der er det bedste tidspunkt at beskære forskellige træer kan du finde råd og vejledning i Årshjulet for beskæring fra Lund's træpleje


En hæk som denne bør klippes to gange om året, og det var allerede 5 år siden den havde været klippet sidst, og naboer/renovationen var begyndt at klage - så nu skulle det være - NU. Nå man klipper en Naurhæk, så skal den klippes godt ind, for den skyder lystigt bagefter.


Naur træ / navr hæk inden beskæring
Navr hæk inden beskæring. Det er mere et Navr træ end en hæk!

Den lokale grundejerforening er meget restriktiv m.h.t. arbejdstidspunkter, så vi havde kun nogle få maskintimer til rådighed til at klare opgaven. Vi bruger efterhånden primært maskiner på batteri, så det er meget nabovenligt. Der blev tyndet ud bag hækken i haven med buskrydder og hækken blev klippet mod vejen med en lang stanghækkeklipper.


TIPs: Sådan plantes en Naurhæk

  1. Først skal du købe dine naurhækplanter, og du skal beskytte dem mod direkte sollys indtil du ska lplante dem - så sæt dem et skyggefuldt sted.

  2. I stedet for at grave huller til planterne, så grav i stedet en rende, hor den ene væg er helt lige. Så kan du plante planterne op ad denne, og så bliver hækken snorlige. Husk at løsne jorden godt i bunden. Alternativt, kan du også bruge et pælebor, men det er godt at få løsnet al jorden.

  3. Planterne sættes meget tæt med 20-30 cm mellemrum, og sørg for at holde højden og den lige linie. Planterne skal plantes i den samme dybde, som de er gravet op fra. Det kan du tydeligt se på stammen.

  4. Pres jorden godt sammen omkring planterne, så de står godt fast.

  5. Du kan lægge en vandingsslange ud mellem planterne for at lette vandingen, regn med 20-30 liter vand per meter hæk lige når hækken er plantet - afhænging af jord og vejret. Fortsat gerne vandingen i tørre perioder, men overvand ikke, det kan beskadige rødderne.Topskud / vanris blev beskåret med stangsav

Dernæst blev top-skuddene taget med stangsav, og så startede der et større oprydningsarbejde med at få ryddet op i de mange afskårne grene. Grene fylder altid meget mere på jorden, end når de sidder på træet!


Havr hæk, der er blivet beskåret
Så blev den vilde hæk af Naur pæn og lige. Så mangler vi bare at slå græsset i rabatten

Undervejs blev vi overrasket med dejlig frokost med sild, friske æg, tomater mv under bindingsværkshusets smukke tag. - det gav os ny energi til oprydningen efter at have givet den fuld gas i et par timer.


Der er stadig lidt løbende arbejde for at få hækken rigtig flot, for den har været forsømt i mange år. Det glæder vi os også til at følge.


Du er altid velkommer til at kontakte os, hvis du har spørgsmpl om beskæring eller træfældning. Du kan kontakte Lund's træpleje om beskæring her


569 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page