top of page

Stubfræsning og rodfræsning

Når et træ er blevet fældet, står der en stub tilbage. En stub er den nederste del af stammen, hvor træets rodudløb sidder. For at få den fjernet kan du vælge stubfræsning eller rodfræsning.


Hvad er forskellen på stubfræsning og rodfræsning?

Ved stubfræsning fjernes selve stubben. Ved rodfræsning fræses også de omkringliggende højtliggende rødder. Ved rodfræsning er det derfor et større område der skal fræses.


Lund's træpleje råder oven egen stubfræser, så selv om du kun har en enkelt stub, der skal fjernes, så gør jeg gerne det.


Stubfræser er i gang med at stubfræse en trærod
Stubfræsning af stød fra fældet fyrretræ. Der stubfræses normalt ned i en dybde på 20-30 cm. Ved rodfræsning fræses også de højtliggende rødder omkring træet.


Hvad koster stubfræsning hos Lund's træpleje?

Som tommelfingerregel koster stubfræsning 20 kr pr.centimeter inkl. moms (kr. 16/cm excl. moms) der skal fræses målt på jordoverfladen på det bredeste sted. I praksis fræses der dog bredere for at få stubben under jorden med. Der fræses typisk 20-30 cm ned i jorden afhængigt af, hvad planen er for området.


Det meste tid går med transport, klargøring og servicering af maskinen, så ovenstående er blot en regnemetode som dog plejer at passe ret godt. Mindsteprisen for en opgave er kr. 1.000 inkl. moms.


Du er altid velkommen til at kontakte Lunds træpleje for et uforpligtende tilbud på din opgave.


Priseksempler på stubfræsning

Priseksempel 1

Træstub målt til 50 cm : 50 cm * 20 kr/cm = kr. 1.000 inkl. moms


Priseksempel 2

Træstrub målt til 80cm : 80 cm * 20kr/cm = kr. 1.600 inkl. moms


Priseksempel 3

Tre stubbe på 20 cm, 35 cm, og 40 cm i alt 95 cm * 20 kr/cm = kr. 1.900 inkl. momsAlternativer til stubfræsning

Der er også andre måde at håndtere stubbe, der står tilbage efter træfældning. Stubfræsning er en hurtig måde at komme videre med haven på, hvis du for eksempel skal så græs, hvis du skal i gang med at plante noget nyt eller, hvis du skal have lavet belægning. Så hvad er alternativerne?


Fjern en træstub ved at grave den op

Mange har forsøgt sig med at grave en stub op. Hvis det er fra et lille træ eller en busk kan det lade sig gøre, men når stammediameteren kommer op omkring eller over 20 cm bliver det hurtigt en ret langsommelig og tung opgave. På det tidspunkt er rødderne godt udviklede under jorden.


Graver du en stub op med håndkraft er det godt at bruge en robust drænspade, ofte kombineret med en økse til at hugge genstridige rødder over med og nogle god lange jernstænger til at vippe stubben med.


Det vil også være en fordel at træet er fældet så højt, at du kan bruge den tilbagestående stamme til at vippe i.


Det anbefales ikke at forsøge at trække stubben op med bilen. Det er ret sandsynligt, at du blot brænder koblingen på bilen af, eller hvis det endelig lykkes, så risikerer du at få en træstub slynget i bagruden af bilen.


Hvis du skal have fjernet en træstub, fordi der skal graves ud til fundament eller laves belægning, hvor der alligevel skal bruges en gravemaskine, så få entreprenøren til at grave stubbene op.


Lad naturen klare det selv

Du kan vælge at lade dem være og langsomt bliver de nedbrudt helt naturligt. Det kan tage mange år, til gengæld bliver det mikrohabitat for mange svampe og insekter undervejs. Det gavner biodiversiteten i din have.


Hvis du vælger denne metode, må du meget gerne skære stødet (stubben) lidt højt, da dette vil gavne insekterne. Hvor hurtigt stubben bliver nedbrudt afhænger af omgivelserne samt af træarten.


Du skal også være opmærksom på, at mange træarter kan finde på at skyde voldsomt fra en træstub eller med nye rodskud. Sker det, så bremses nedbrydningen af stubben og du skal løbende fjerne de nye skud indtil træet giver op.


Hvad er en stubfræser?

Jeg plejer at sige, at stubfræseren er verdens grimmeste maskine. Ikke overraskende er den designet til kun at gøre en ting. Den er bygget, så den er let at servicere og reparere. Og det er nødvendigt, for en stubfræser levet et hårdt liv og der er løbende en masse vedligeholdelsearbejde på maskinen, for at den kan fungere sikkert og optimalt.


Stubfræseren har en stor vertikal skive med skæretænder på, der styres fra side til side ind mod stubben og herved tager et lille stykke af stubben hver gang den kommer forbi. Sådan fortsætter man indtil at hele stubben er fræset i den ønskede dybde.


Få et uforpligtende tilbud på stubfræsning

Lund's træpleje hjælper gerne med råd og vejledning. Kontakt mig her for at få et uforpligtende tilbud på stubfræsning eller rodfræsning.

155 visninger0 kommentarer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page