!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> google-site-verification=fR4czvUng_dLtXwplqHhRlv_KtOfk6uMMFQsC_qVMFc
Søg
  • Henning Lund

Væltede træer, stormfald og "hængere" - hvad skal du gøre?

Opdateret: apr. 5

Hvis du står med et væltet træ, er det ofte en god ide at fælde det sikkert. Væltede træer kan være farlige at fælde selv.


Hvad skal du gøre, hvis der er væltet et træ ned i huset

Så længe træerne vælter ned i blæsevejret, så er det sikrest at blive indenfor. Er der kommet nogen alvorligt til skade, så skal du ringe til alarmcentralen 112.


Ellers er det næste at gøre at kontakte sit forsikringsselskab, eller skadeservice. Du har jo dine forsikringer, så de kan hjælpe når uheldet er ude.Træ der er væltet ned i taget på et hus med solceller

Træer der vælter eller knækker, hvem fjerner det?

Hvis det er en forsikringsopgave, så vil dit forsikringsselskab have en aftale med et skadeservicefirma, som enten selv har professionelle træfældere ansat, eller som har aftaler med professionelle træfældningsfirmaer som Lund's træpleje.


Som træfælder kan det godt være lidt frustrerende, at vi ikke må skære træet op og rydde op efter os, men sådan er vilkårene. Derfor skal du efterfølgende selv arrangere, hvad der skal ske med træet. Du er velkommen til at kontakte Lund's træpleje, hvis du har brug for hjælp.

Hvor meget skal det blæse før et træ vælter?

Du har måske hørt, når der i vejrudsigten bringes et stormvarsel. Vindstyrken ved storm er 24,5 m/s -> 32,6 m/s, og det er i disse kraftige vinde, at træer i større udstrækning kan vælte.


Min erfaring er, at vindstød over 25 m/s er grænsen for, hvornår det kan blive rigtig slemt. Hvis der er talte om et sygt eller død træ kan det vælte i almindelig vind. Faktisk kan det vælte allerede ved svag vind, hvis det er et dødt eller sygt træ, der har stået længe.

Jeg er bange for, at mit træ skal vælte

Mange af de beskæringsopgaver jeg har haft hen over årene er relateret til at forebygge stormfald. Det er lidt forskelligt, hvornår træer skal beskæres: Du kan finde en oversigt og læse mere om beskæring i årshjulet for beskæringer.


Forebyggelse kan også være fældning af træer, som kan udgøre en risiko for bygninger, el-kabler eller andre installationer.

Knækket træ, der er væltet i en storm

Alle træer, der er inden for rækkevidde af hus, carport, bil m.v. udgør en mulig risiko. Men de har allerede overlevet mange storme, så der er ingen grund til at gå i panik.


I første omgang kan man sørge for at få fjerne større døde grene i kronen, som lettere kan knække af og ramme noget end sunde og raske grene.

7 ting du kan undersøge for at vurdere risikoen for stormfald


Tag et kig på træet og undersøg for:

  1. Udvikler kronen sig normalt, eller ser den "træt ud"?

  2. Er der synlig råd, svamp eller andre sygdomme i træet, der kan svække det?

  3. Hvordan ser de rødder ud, som du kan se?

  4. Vokser der vedben/Efeu på stammen og ud i grenene?

  5. Hælder træet i en retning?

  6. Er der fældet andre træer i nærheden, som kan have skærmet for vinden?

  7. Er der historik i området fra tidligere storme?


Forebyggelse af stormfald og væltede træer

Kontakt Lund's træpleje, hvis du har brug for hjælp eller professionel vejledning. Så kan vi sammen hurtigt vurdere, om der er noget, som bør fældes eller beskæres i din have.


Træ der er væltet med rødderne trukket op


2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
 

Vi fælder grønt

Tlf 93 88 00 28

Lund's træpleje

Falkevej 27, 3200 Helsinge

CVR 39200171

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Lund's træpleje