top of page

Væltede træer, stormfald og "hængere" - hvad skal du gøre?

Hvis du står med et væltet træ, skal det fjernes på en sikker måde. Væltede træer kan være farlige at gå i gang med selv.Hvis træet "bare" er faldet, men det har ikke forårsaget skade på mennesker eller værdier, så kan du kontakte Lund's træpleje direkte, så vi kan komme og hjælpe.


Væltede træer er altid potentielt farlige at skære op. Lad en fagmand vurdere det.

Hvorfor er væltede træer farlige?

Den absolut mest farlige opgave at arbejde med som træfælder er stormfald - det vil sige træer der er væltet, for eksempel under en storm. Det er spændingerne i grene og stammer der ligger i spænd, der udgør en markant risiko.


 • Grene er over skulderhøjde

 • Der er spændinger i grenene, der kan svirpe tilbage med voldsom kraft

 • Grene og stammer kan flække

 • Rodkagen kan falde både fremover eller tilbage

 • Træets vægt


Hvad skal du gøre, hvis der er væltet et træ ned i huset

Så længe træerne vælter ned i blæsevejr, så er det sikrest at blive indenfor. Er der kommet nogen alvorligt til skade, så skal du ringe til alarmcentralen 112.


Ellers er det næste at gøre, at kontakte sit forsikringsselskab, eller skadeservice. Det er oftest dit forsikringsselskab, som rkvirerer hjælp, så de står klar til at hjælpe, hvis uheldet er ude.


Fjerne væltet træ fra taget på et hus ved træfældning
Træ der er væltet ned i taget på et hus med solceller

Træer der vælter eller knækker, hvem fjerner det?

Hvis det er en forsikringsopgave, så vil dit forsikringsselskab have en aftale med et skadeservicefirma, som enten selv har professionelle træfældere ansat, eller som har aftaler med professionelle træfældningsfirmaer som Lund's træpleje.


Som træfælder kan det godt være lidt frustrerende, at vi ikke må skære træet op og rydde op efter os, men sådan er vilkårene. Derfor skal du efterfølgende selv arrangere, hvad der skal ske med træet. Du er velkommen til at kontakte Lund's træpleje, hvis du har brug for hjælp.


Hvor meget skal det blæse før et træ vælter?

Du har måske hørt, når der i vejrudsigten bringes et stormvarsel. Vindstyrken ved storm er 24,5 m/s -> 32,6 m/s, og det er i disse kraftige vinde, at træer i større udstrækning kan vælte.


Min erfaring er, at vindstød over 25 m/s er grænsen for, hvornår det kan blive rigtig slemt. Hvis der er talte om et sygt eller død træ kan det vælte i almindelig vind. Faktisk kan det vælte allerede ved svag vind, hvis det er et dødt eller sygt træ, der har stået længe.


Jeg er bange for, at mit træ skal vælte

Mange af de beskæringsopgaver jeg har haft hen over årene er relateret til at forebygge stormfald. Det er lidt forskelligt, hvornår træer skal beskæres: Du kan finde en oversigt og læse mere om beskæring i årshjulet for beskæringer.


Forebyggelse kan også være fældning af træer, som kan udgøre en risiko for bygninger, el-kabler eller andre installationer.


Stormfald træ, der er væltet i en storm og er blevet en hænger
Knækket træ, der er væltet i en storm

Alle træer, der er inden for rækkevidde af hus, carport, bil m.v. udgør en mulig risiko. Men de har allerede overlevet mange storme, så der er ingen grund til at gå i panik.


Hvad kan du selv gøre?

I første omgang kan du sørge for at få fjerne større døde grene i kronen, som lettere kan knække af og ramme noget end sunde og raske grene. Du kan også generelt reducere træets krone. Det kan være en god ide at få professionel hjælp af en arborist.


Hvis der vokser Efeu/Vedben op ad træet kan dette udgøre en øget risiko, fordi den er med til at øge vindtrykket på træet - lidt ligesom når man sætter sejl på et skib. Dette kan afhjælpes ved at sørge for at Vedbenen ikke får lov til at vokse helt op i træet og ud på grenene i træets krone.


Træerne kan desuden have strukturelle udfordringer som spidstveger eller meget lange tunge sidegrene, og det og ofte disse der knækker på træer, der ellers ser sunde og vitale ude.


Endelig skal du se, om træet har kronesymptomer (små måske krøllede blade, lyse i farven, kronen ser ikke så tæt ud som den plejer). Ser kronen træt ud, eller er den helt visnet, så skyldes det ofte problemer i træets rødder.


7 ting du kan undersøge for at vurdere risikoen for stormfald


Tag et kig på træet og undersøg for:

 1. Udvikler kronen sig normalt, eller ser den "træt ud"?

 2. Er der synlig råd, svamp eller andre sygdomme i træet, der kan svække det?

 3. Hvordan ser de rødder ud, som du kan se?

 4. Vokser der vedben/Efeu på stammen og ud i grenene?

 5. Hælder træet i en retning?

 6. Er der fældet andre træer i nærheden, som kan have skærmet for vinden?

 7. Er der historik i området fra tidligere storme?


Forebyggelse af stormfald og væltede træer

Kontakt Lund's træpleje, hvis du har brug for hjælp eller professionel vejledning. Så kan vi sammen hurtigt vurdere, om der er noget, som bør fældes eller beskæres i din have.


Stormvæltet træ der skal fældes med speciel teknik
Træ der er væltet med rodkagen stikkende op


1.153 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page