top of page

Motorsave og sikkerhed, hvilke regler gælder?

Lund's træpleje var med i en udsendelse på TV Nordkysten omkring træfældning, sikkerhed og motorsave.


Her er optakten til programmet, hvor vi taler om sikkerhed, og om hvad det er der kan ske, hvis man drister sig til at save med motorsav fra en stige. Under videoen finder du mere information og links om regler og sikkerhed.Almindelig sikkerhedsbeklædning ved brug af motorsav


Arbejdstilsynets regler gælder uanset om du er privatperson eller professionel arborist. Hvis du som privatperson anskaffer dig en morotsav, skal du også anskaffe dig:

  • Godkendt hjelm med visir og høreværn

  • Skærebukser (Klasse 1: til brug af motorsave med en kædehastighed op til 20 m/s)

  • Skærestøvler (Klasse 1: til brug af motorsave med en kædehastighed op til 20 m/s)

  • Handsker

Du kan bruge mange tusinde kroner på lækker sikkerhebeklædning fra Stihl, Husqvarna, Pfanner, Arbotech, Meindl o.s.v. Men er du kun lejlighedvis bruger, kan du være lige så sikkert beskyttet med et billigere sæt, som du kan købe på nettet eller i dit lokale byggemarked.


Du bør have det rigtige sikkerhedsudstyr, når du saver med motorsav.
Eksempel: Sikkerhedssæt til motorsav

Skal man som privatperson følge AT-vejledningerne?

Arbejdstilsynet har bestemt, hvilke regler der skal følges for eksempel når man bruger en motorsav eller fælder træer. Der er flere relevante vejledninger, som kan findes på arbejdstilsynets hjemmeside. Regelsættene gælder uanset om du er professionel eller privatperson.


Nogle opgaver kræver særlig uddannelse og certificering som f.eks. at bruge en motorsav oppe i et træ under klatring.


arbejdstilsynets regler om arbejdet med motorsav
AT-vejledning om at Arbejde med motorkædesave


Der er specielt to AT-Vejledninger, som jeg synes man bør læse. Den første er Arbejde med Motorkædesave og den anden hedder Fældnings- og skovningsarbejde. Man kan hente dem gratis på Arbejdstilsynets hjemmeside. Det er virkelig præcise og rigtig gode at kende til.Formel uddannelse i brugen af motorsav og træfældning