top of page

Motorsave og sikkerhed, hvilke regler gælder?

Opdateret: 13. jul. 2023

Lund's træpleje var med i en udsendelse på TV Nordkysten omkring træfældning, sikkerhed og motorsave.


Her er optakten til programmet, hvor vi taler om sikkerhed, og om hvad det er der kan ske, hvis man drister sig til at save med motorsav fra en stige. Under videoen finder du mere information og links om regler og sikkerhed.Almindelig sikkerhedsbeklædning ved brug af motorsav


Arbejdstilsynets regler gælder uanset om du er privatperson eller professionel arborist. Hvis du som privatperson anskaffer dig en morotsav, skal du også anskaffe dig:

  • Godkendt hjelm med visir og høreværn

  • Skærebukser (Klasse 1: til brug af motorsave med en kædehastighed op til 20 m/s)

  • Skærestøvler (Klasse 1: til brug af motorsave med en kædehastighed op til 20 m/s)

  • Handsker

Du kan bruge mange tusinde kroner på virkelig lækker sikkerhebeklædning fra Stihl, Husqvarna, Pfanner, Arbotech, Meindl o.s.v.


Er du kun lejlighedvis bruger, kan du være lige så sikkert beskyttet med et billigere sæt, som du kan købe på nettet eller i dit lokale byggemarked. Det beskytter lige så godt, men det har ikke samme komfort som de dyrere produkter.


Du bør have det rigtige sikkerhedsudstyr, når du saver med motorsav.
Eksempel: Sikkerhedssæt til motorsav

Skal man som privatperson følge AT-vejledningerne?

Arbejdstilsynet har bestemt, hvilke regler der skal følges for eksempel når man bruger en motorsav eller fælder træer. Der er flere relevante vejledninger, som kan findes på arbejdstilsynets hjemmeside. Regelsættene gælder uanset om du er professionel eller privatperson.


Nogle opgaver kræver særlig uddannelse og certificering som f.eks. at bruge en motorsav oppe i et træ under klatring.


Der er specielt to AT-Vejledninger, som jeg synes man bør læse. Den første er Arbejde med Motorkædesave og den anden hedder Fældnings- og skovningsarbejde. Man kan hente dem gratis på Arbejdstilsynets hjemmeside. Det er virkelig præcise og rigtig gode at kende til.Formel uddannelse i brugen af motorsav og træfældning

Hvis du ønsker en dybdegående gennemgang af motorsaven, og skal du bruge saven professionelt, kan du læse skovskolens kompendium, som hører til Motorsav 1+2 kurserne. Det kan downloades fra skovskolens hjemmeside.


Det er også muligt at tage tilsvarende kurser baseret på de Svenske standarder Säker Skog og klatring med sektionsfældning hos arboristklatring.dk. Her er et link til deres uddannelseskalender.


Hvis du skal fælde træer erhvervsmæssigt, så skal du have de relevante motorsavskurser fra skovskolen eller anden tilsvarende dokumenteret uddannelse.


Er du privatperson, og ønsker du blot at lære de basale ting omkring brug og vedligeholdelse af motorkædesav, så kan du tilmelde dig Lund's træplejes kursus i Vedligeholdelse af motorsavEr du I tvivl om, hvad du skal vælge af sikkerhedsudstyr?

Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje, hvis du har spørgsmål til brugen af motorsav, sikkerhed og sikkerhedssudstyr.

686 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page