Beskæring af lærketræ

Lærken er på mange måde et specielt træ. Det er almindelig udbredt i Danmark både som fritstående træ, som træer i skel og som hæk (se nedenstående billede). En lærkehæk klippes som en almindelig hæk typisk omkring Sankt Hans, eller i løbet af sommeren. Til gengæld skal de større lærketræer helst beskæres i perioden november- marts.


De grønne tætte lærketræer en en fornøjelse at arbejde med. Men de lærketræer, der får lov til at vokse sig store, har tit mange døde grene nederst på stammen og er ikke specielt pæne.

Lærken kan blive rigtig gammel, i Tinghus Plantage er der lærketræer, der i følge bogen "Danmarks træer og Buske", er dateret helt tilbage til 1770'erne og stadig med god vækst. De kan blive ret høje; op mod 30-36 meter og som nævnt ovenover ofte med mange døde grene, så det er ikke et egnet træ til mindre haver.


En lærkehæk er i princippet blot flere lærketræer, der er plantet tæt på en række og som løbende er blevet klippet med en hækkesaks. Så bevares lærkehækken blød og tæt.


Ligesom alle andre nåletræer, så bliver et lærketræ ikke pænt, hvis man skærer toppen af det. Træet vil sætte flere nye topskud, som vil vokse hurtigt. I stedet for en top vil træet måske få 3-5 toppe, der skyder hurtigt i vejret.


Lærketræet kan formes, så længe der kommer lys til grenene, og det kan man udnytte fx til formklipning, hæk o.s.v.


De unge skud er helt bløde og dufter vidunderligt, når man klipper i dem med hækkesaksen. Vær opmærksom på at lærketræ er meget porøst - specielt døde grene - så oprydning efter afklip af gamle grene kan være ret tidskrævende.


Et lille fif er at have slået græsset tæt, så er det lettere at rive nåle, grenstumper og kogler sammen.

43 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
 

Vi fælder grønt

Tlf 93 88 00 28

Lund's træpleje

Falkevej 27, 3200 Helsinge

CVR 39200171

  • Facebook
  • Instagram

©2020 by Lund's træpleje