top of page

Korrekt beskæring af lærketræ i Danmark

Lærken er på mange måde et specielt og alligevel nøjsomt træ, som du vil læse mere om her i bloggen. Det er almindelig udbredt i Danmark både som fritstående træ, som træer i skel og som hæk (se nedenstående billede). Der findes flere arter af lærk, de mest almindelige er:


  • Sibirisk lærk

  • Europæisk lærk

  • Japansk lærk

  • Hybrid lærk


Hvornår klippes eller beskæres en lærk

Hæk af lærk

En lærkehæk er i princippet blot flere lærketræer, der er plantet tæt på en række og som løbende er blevet klippet. En lærkehæk klippes som en almindelig hæk typisk omkring Sankt Hans, eller i løbet af sommeren.

De grønne tætte hække af lærk er en fornøjelse at arbejde med og saften dufter friskt og parfumeret. Lærkehækken beskæres med en almindelige hækkeklipper, dog kan den have ret kraftige topskud, hvis den ikke løbende er blevet holdt nede, og så må der en grensaks eller beskæringssav til hjælp.


Fritstående lærketræer

Til gengæld skal de større lærketræer helst beskæres i perioden november- marts. Lærk kan dog som de fleste andre løvtræer beskæres det meste af året. Du kan se en oversigt over beskæringstidspunkter i årshjulet for beskæringer.


Principper for beskæring

Lærketræer beskæres som andre løvtræer efter nogle ret bestemte regler, som du kan læse mere om her.


Lærk i nordsjælland
Hæk af lærk ved Vejby Strand, der løbende er blevet klippet med hækkesaks


Fakta og gode råd om beskæring af lærketræ


Lærketræet er det eneste nåletræ som løvfælder, det vil sige at den smider sine nåle om vinteren. Lærk kan også meget unikt sætte nye skud fra stammen, og det gør at man beskæringsmæssigt kan arbejde kreativt med lærken. Hvis man tynder ud i grenmasse helt inde ved stammen, så træet får lov til at få lys helt ind til stammen, så vil lærken sætte nye skud.


Lærketræer, der får lov til at vokse sig store, har tit mange døde grene nederst på stammen og er ikke specielt pæne og da de kan være tunge bør man med mellemrum fjerne døde grene fra trækronen inden de knækker af.

Vær opmærksom på at lærk har "sprøde" grene, der ved beskæring har tendens til at knække frem for at bøje langsomt ned. Da de harpiksfyldte grene med kogler og nåle er ret tunge skal man være varsom med at forsøge en beskæring selv, for lærken kan være farlig at arbejde med.


Oprydning efter beskæring eller fældning af et lærketræ kan være et sandt mareridt, fordi grenene går i tusinde stykker på jorden, og koglerne falder af når grenene trækkes hen over jorden. Derfor kan det være en rigtig god ide at udføre arbejdet, når græsset er slået helt tæt og det i øvrigt er tørt, så er det meget lettere at rive stumperne sammen.

Fakta om lærk

Lærken kan blive rigtig gammel, i Tinghus Plantage er der lærketræer, der i følge bogen "Danmarks træer og Buske", er dateret helt tilbage til 1770'erne og stadig med god vækst.