top of page

Korrekt beskæring af lærketræ

Opdateret: 13. jul. 2023

Lærken er på mange måde et specielt og alligevel nøjsomt træ, som du vil læse mere om her i bloggen. Det er almindelig udbredt i Danmark både som fritstående træ, som træer i skel og som hæk. Der findes flere arter af lærk, de mest almindelige er:


  • Sibirisk lærk

  • Europæisk lærk

  • Japansk lærk

  • Hybrid lærk


Hvornår klippes eller beskæres en lærk

Hæk af lærk

En lærkehæk er i princippet blot flere lærketræer, der er plantet tæt på en række og som løbende er blevet klippet. En lærkehæk klippes som en almindelig hæk typisk omkring Sankt Hans, eller i løbet af sommeren.

De grønne tætte hække af lærk er en fornøjelse at arbejde med og saften dufter friskt og parfumeret. Lærkehækken beskæres med en almindelige hækkeklipper, dog kan den have ret kraftige topskud, hvis den ikke løbende er blevet holdt nede, og så må der en grensaks eller beskæringssav til hjælp.


Fritstående lærketræer

Til gengæld skal de større lærketræer helst beskæres i perioden november- marts. Lærk kan dog som de fleste andre løvtræer uden problemer beskæres det meste af året. Du kan se en oversigt over beskæringstidspunkter i årshjulet for beskæringer.


Principper for beskæring

Lærketræer beskæres som andre løvtræer efter nogle ret bestemte regler, som du kan læse mere om her.


Korrekt klippet lærkehæk
Hæk af lærk ved Vejby Strand, der løbende er blevet klippet med stanghækkeklipper

Fakta og gode råd om beskæring af lærketræ


Lærketræet er det eneste nåletræ som løvfælder, det vil sige at den smider sine nåle om vinteren. Lærk kan også meget unikt sætte nye skud fra stammen, og det gør at man beskæringsmæssigt kan arbejde kreativt med lærken. Hvis man tynder ud i grenmasse helt inde ved stammen, så træet får lov til at få lys helt ind til stammen, så vil lærken sætte nye skud.


Lærketræer, der får lov til at vokse sig store, har tit mange døde grene nederst på stammen. De er ikke specielt pæne og da de kan være tunge, bør du med mellemrum fjerne døde grene fra trækronen inden de knækker af.

Vær opmærksom på at lærk har "sprøde" grene, der ved beskæring har tendens til at knække frem for at bøje langsomt ned. Da de harpiksfyldte grene med kogler og nåle er ret tunge skal man være varsom med at forsøge en beskæring selv, for lærken kan være farlig at arbejde med.


Oprydning efter beskæring eller fældning af et lærketræ kan være et sandt mareridt, fordi grenene går i tusinde stykker på jorden, og koglerne falder af når grenene trækkes hen over jorden. Derfor kan det være en rigtig god ide at udføre arbejdet, når græsset er slået helt tæt og det i øvrigt er tørt, så er det meget lettere at rive stumperne sammen.

Fakta om lærk

Lærken kan blive rigtig gammel, i Tinghus Plantage er der lærketræer, der i følge bogen "Danmarks træer og Buske", er dateret helt tilbage til 1770'erne og stadig med god vækst.


Lærketræer kan blive ret høje; op mod 30-36 meter og, som nævnt ovenover, ofte med mange døde grene, så det er ikke et egnet træ til mindre haver. Derfor kan det være godt at holde det nede med beskæring.


Ligesom alle andre nåletræer, så bliver et lærketræ ikke pænt, hvis man bare skærer toppen af det. Træet vil sætte flere nye topskud, som vil vokse hurtigt. I stedet for en top vil træet måske få 3-5 toppe, der skyder hurtigt i vejret. Lund's træpleje kan hjælpe med at vurdere, hvad der er muligt med de enkelte træer så du får det bedste resultat. Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje her for vejledning.


Hvis man tæker lidt praktisk, så er lærketræet godt til at give læ og samtidig er det en trætype, der klarer sig godt i de kraftige storme i modsætning til mange andre træer. Derfor kan det bruges som ydertræ til at tage vindtrykket for de andre træer.

Husk at lærketræ er meget porøst - specielt døde grene - så oprydning efter afklip af gamle grene kan være ret tidskrævende. Et lille fif er at have slået græsset tæt, så er det lettere at rive nåle, grenstumper og kogler sammen.


Lærk som brænde

Lærketræ kan anvendes som brænde i lukket brændeovn. Grunden til at du ikke skal bruge lærketræ i åben pejs eller til hyggebål i haven er, at det høje indhold af harpiks i træet får det til at springe, så der kastes gløder alle retninger. Desuden kan det være svært at tænde op med.


Lærketræets anvendelse og biologi

Dansk lærketræ er meget almindeligt i byggeriet både som facadebeklædning og til terrassebrædder. Lærketræets høje indhold af harpiks er et godt og naturligt alternativ til trykimprægneret træ.


Hvis du gerne vil vide mere om lærketræet kan du for eksempel besøge hjemmesiden Skoven i skolen. Den er let at gå til og meget informativ.


Uforplitgende tilbud

Du er altid meget velkommen til at kontakte mig for at få et uforpligtende tilbud på din træopgave.
2.532 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page