top of page

Beskæring af birketræ

Opdateret: 9. dec. 2023

Birketræer kan bliver meget høje. Helt op til 25-30m højt og over 60 cm i diameter. Herhjemme ses mest dunbirk og vortebirk (betula pendula). Beskæring af birk bliver ofte overvejet fordi de vokser hurtigt, fordi de bliver meget høje, og fordi der er rigtig mange selvsåede birketræer.


Stammen er lys hvid og glat med tynde flager, når det er et ungt træ, og knudret i barken, når det bliver ændre. Bladene er ægformede med en spids og lysegrønne. Dunbirken har bløde dun på undersiden af bladet. De hører til de såkaldte blødere, det vil sige, at når træet ikke er i dvale, så kommer der ofte saft ud af sårene efter grene er fjernet.


Birketræet vokser indtil det det er omkring 70 år. Herefter stopper væksten, og derfor bliver birketræer også skovet i denne alder. De kan dog blive en del ældre. De springer oftest ud i begyndelsen af maj, hvor de står med smukke lysegrønne blade.Beskær birk lidt af gangen

Man skal fjerne grene som er syge er beskadiget. Herudover, når det handler om birk, så er det godt at være på forkant, så træet holdes nede i en vis størrelse. Det gælder generelt ved beskæring af træer og buske.

Det gøres ved at beskære så nænsomt tilbage som muligt, hvert 3. - 4. år i modsætning til at skære træet helt tilbage, fordi det er blevet alt for stort. Sidstnævnte måde giver sjældent noget pænt resultat og det er svært for træet at hele sårene.


Top 5 grunde til ikke at beskære birketræer

Med hensyn til beskæring af birk, så er det de generelle regler som gælder. Der er mange arborister, der råder fra at beskære et birketræ fordi:

  • Det er svært at få et pænt resultat. En birketræ stamme skal man helst helt undgå at skære i

  • Det har tendens til at "bløde" specielt, hvis det beskæres om sommeren

  • Det sætter mange vandris (lodrette skud)

  • Det angribes let af råd og svamp

  • Det kan være bedre at fælde træerne og plante nye i stedet


Når det er sagt, så har jeg set mange birketræer, der har været beskåret gennem rigtig mange år - oftest for at give mere lys. Der er råd i, men de lever stadig.

Min erfaring med birk er, at så længe man holder sig fra toppen og større grene (det vil sige undgår at skære selve stammen over) så kan man sagtens stamme træet op og tynde ud i sidegrenene, så træet bliver smallere og/eller mere luftigt. Så tager de andre grene over med ny tilvækst.


Hvis man skærer i stammen, så har man sat træets nedtælling i gang. Der kan måske gå 15 år eller mere før det viser sig fatalt, men det er starten på enden.


Praktisk erfaring med at holde et briketræ nede

Mine forældre overtog et sommerhus for snart 50 år siden. På grunden står der et birketræ som har være beskåret kraftigt omkring Juli august, ofte helt forkert og mindst hvert 3-4 år.

Der er blevet bygget en hule oppe træet, der er sømmet og skruet ind i grenene. Alligevel har træet det egentlig stadig udemærket. Selvfølgelig er der kommet lidt råd en del steder, men ikke noget kritisk endnu.

Det er først kritisk når det trænger ind i stammen eller ned til større tunge grene, og så kan man også se det på selve kronen af træet, der ikke udvikler sig som den skal.


Råd i birkestamme
Råd i stammen på et ungt birketræet forårsaget af beskæring


Ellers gælder de generelle råd når man skal beskære træer og buske:

  • Når du klipper grene af skal du maksimalt fjerne, hvad der svarer til 20% - 30% af bladmassen for et sundt træ - og meget gerne mindre.

  • Grene der beskæres, må ikke være tykkere end 1/3 af stammens diameter og maksimalt 8-10 cm i diameter.

  • Beskæring af knækkede tilbage til udspringet, så man fjerner hele grenen.

Beskæring er aldrig for træets skyld, det er noget vi mennesker har indført for at få mere lys, større frugter og pænere træer, der passer ind i omgivelserne.


Det bedste tidspunkt at beskære birketræ?

Nyere forskning viser, at det er bedst at udføre arbejdet med at trimme træer om sommeren og frem til september, hvor træet er i god vækst. Men der er forskelle på de forskellige træer. Læs mere i artiklen om Tidspunkt for beslæring.


De gamle blade kan stadig producere energi og træet vil sætte færre vanris. end når det beskæres om vinteren. Men træer som pil og birk vil altid sætte vanris uanset beskæringstidspunkt.


Beskæring kan få birken til at "bløde" om sommeren, det vil sige at der løber saft (kan være rigtig meget saft), men det skader ikke træet. Personligt foretrækker jeg at arbejde med birketræ når det er i dvale, altså om vinteren. Men det er jo ikke altid, at det lige paseer kunden :)


Fordelen ved beskæring om vinteren er, at det kan give et meget bedre overblik over træet, når bladene er væk. Skær altid ind til en sidegren og skær parallelt med denne. Nye skud og unge grene kan med fordel fjernes, når man beskærer træer løbende. Små grene giver små sår at hele.


Ved beskæring af grene der sidder på stammen, skæres grenen helt ind til grenkraven på stammen, uden at skære i selve grenkraven. Er det større grene er det ikke bbeskæring men grenkapning, og her gælder andre principper end for beskæring.


Korrekt beskæring af birketræ

Hvis resultatet er tvivlsomt, så skal du spørge dig selv: Er der nogen grund til at gøre et stort smukt træ lille og grimt? Måske vil det være bedre, at fælde træet helt og i stedet plante et nyt smukt træ.


Birketræer optager meget vand, og du kan risikere, at der opstår vådområder i haven efter et eller flere store birketræer er fældet, eller hvis du har lavet en kraftig beskæring. De har også rødder, der er gode til at finde vand, og derfor bør der ikke plantes træer oven på eller nær ved en kloak eller fundament.


De er ikke specielt modstandsdygtige i stærk blæst, så pas på med de store træer. Det kan være at du i stedet for beskæring skal have et uforpligtende tilbud på træfældning for fældning af birketræ kan nogen gange være den bedste løsning.


Pris på træfældning

Pris på træfældning kan være meget forskellig for der er mange former for træfældning. Lund’s træpleje har udarbejdet en artikel der beskriver, hvordan prisen beregnes, når man fælder træer.


Alle træer er forskellige, så det bedste udgangspunkt er at kigge på det enkelte træ og finde ud af, hvilke muligheder der er.


Birk som brænde

Det første træ jeg nogensinde fældede var et birketræ. Og bagefter blev det skåret op til brænde. Birkebark har et højt indhold af cellulose og er meget nemt at tænde op med. Faktisk kan barken brænde, selv når den er våd (men det anbefales ikke i en brændeovn).


TIP: Når du har skåret brændet op, så kløv det inden der er gået for lang tid. Herefter lader du det ligge udenfor i 1-3 måneder i en bunke, så regnen kan vaske syren ud af træet. Herefter stabler du det i læ med god ventilation. Herved opnår du at træet tørrer hurtigere og brænder renere.


Birkebrænde behøver ikke ret meget træk for at brænde optimalt og kan bruges både i pejs, brændeovn og på bålet. Og brændværdien er heller ikke helt tosset.Forskellige træsorters brændværdi
Forskellige træsorters anvendelighed som brænde

Kilde: Træ.dk


Link

Link til Miljø- og fødevareministeries side som birk (rigtig god side)

5.143 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page