Beskæring af birketræ

Der findes to forskellige arter af birketræer herhjemme, Dunbirk og Vortebirk og begge er meget udbredt overalt.


Vil du finde ud af, hvilken birk du har, så følg linket nederst i denne artikel.Beskæring

Med hensyn til beskæring, så er det de generelle regler som gælder. Der er mange arborister, der råder fra at beskære birketræer, fordi:

  • Det er svært at få et pænt resultat

  • Det har tendens til at "bløde" specielt, hvis det beskæres tidligt på året

  • Det sætter mange vandris (lodrette skud)

Når det er sagt, så har jeg set mange birketræer, der har været beskåret gennem rigtig mange år. Min erfaring er, at så længe man holder sig fra toppen (det vil sige undgår at beskære selve stammen) så kan man sagtens stamme træet op og tynde ud i sidegrenene, så træet bliver smallere og/eller mere luftigt.

Beskæres stammen, så har man automatisk sat træets nedtælling i gang. Der kan gå måske 15 år før det viser sig fatalt, men det er starten på enden.


Ellers gælder de 5 generelle råd til beskæring:


  1. Beskær ikke mere end nødvendigt og maksimalt 1/3 af bladmassen for et sundt træ - og meget gerne mindre. Grene der beskæres må ikke være tykkere end 1/3 af stammes diameter OG maksimalt 8-10 cm i diameter.

  2. Beskæring er aldrig for træets skyld, det er noget vi mennesker har indført for at få mere lys, større frugter og pænere træer, der passer ind i omgivelserne.

  3. Nyere forskning viser, at beskæring af de fleste træarter bedst foretages om sommeren, når træet er i godt vækst. De gamle blade kan stadig producere energi og træet vil sætte færre vandris end ved vinter/forårsbeskæring. Om sommeren er træet stærkest. Birken vil "bløde" om sommeren, men det skader ikke træet.

  4. Beskær altid ind til en sidegren og skær parallelt med denne.

  5. Ved beskæring af grene der sidder på stammen, skæres grenen helt ind til grenkraven på stammen, uden at skære i selve grenkraven.


Overvejelser før beskæring af birketræ

Hvis resultatet af en planlagt beskæring er tvivlsomt, så skal du spørge dig selv: Er der nogen grund til at gøre et stort smukt træ lille og grimt? Måske vil det være bedre, at fælde træet helt og i stedet plante et nyt smukt træ.


Birketræer optager meget vand, og du kan risikere, at der opstår vådområder i haven efter et eller flere store birketræer er fældet. Birketræer har også rødder der er gode til at finde vand, og derfor bør der ikke plantes træer oven på eller nær ved en kloak eller fundament.


Birketræer kan bliver meget høje 25-30 meter og op mod 60 cm i diameter - nogen gange endnu større. Når det handler om beskæring, så er det godt at være på forkant så træet holdes i en vis størrelse ved beskæring hvert 3. - 5. år i modsætning til at skære træet helt tilbage, fordi det er blevet for stort. Sidstnævnte bliver sjældent noget flot resultat.

Birketræer er ikke specielt modstandsdygtige i stærk blæst, så pas på med de store træer.


Alle træer er forskellige, så det bedste udgangspunkt er at kigge på det enkelte træ og finde ud af, hvilke muligheder der er.


Birk som brænde

Birkebark har et højt indhold af cellulose og er meget nemt at tænde op med. Faktisk kan barken brænde, selv når den er våd (men det anbefales absolut ikke). Birkebrænde behøver ikke ret meget træk for at brænde optimalt og kan bruges både i pejs, brændeovn og på bålet. Og brændværdien er heller ikke helt tosset.

Kilde: Træ.dk


Link

Link til Miljø- og fødevareministeries side som birk (rigtig god side): https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/froeplanter/birk/

5 visninger
 

Vi fælder grønt

Tlf 93880028

Lund's træpleje

Falkevej 27, 3200 Helsinge

CVR 39200171

  • Facebook
  • Instagram

©2020 by Lund's træpleje