top of page

Hvordan bruger jeg en motorsav?

Opdateret: 7. jul. 2023

Vil du lære at bruge din motorsav sikkert og blive fortrolig med saven, når du arbejder i haven, i sommerhuset, eller hjælper naboen med at skære brænde? Så er Motorsav Grundkursus lige noget for dig.


Der er link til tilmelding til kurserne i bunden af denne artikel.


Motorsav Grundkursus

Kurset er tilrettelagt så du kan tage kurset, når du har fri fra arbejde. Derfor lægger jeg typisk kurserne om lørdagen. Det koster kun kr. 750 at deltage på kurset.


Rigtig mange kursister deltager også fordi de gerne vil lære at vedligeholde saven rigtig, så den starter hver gang og savkæden er filet skarp i de rigtige vinkler så den saver godt.


Kurset er på 5 intensive og hyggelige timer, hvor der både er undervisning og mulighed for at arbejde på din egen sav. Du lærer faktisk at lave et fuldt service på saven og vi bruger en del tid på at skille savene ad sammen og klargøre dem.


File motorsavskæde

Et gennemgående tema på kurserne er at lære at file kæden, så den bliver lige så skarp, som var den filet af en professionel.


Med det rigtige værktøj, og med den viden du får på kurset kan du fremover nyde at din sav er filet skarp, hver gang du har filet den.


Med de nye værktøjer til håndslibning kan alle lære at file den kæde skarp. Selvfølgelig skal det øves lidt og det gør vi på kurset. Du vil elske det :) Du kan købe fileværktøj på dagen - eller låne.


Sikkerhed med motorsav

På kurset lærer du også om, hvad du kan gøre, for at arbejde mere sikkert med motorsav. Vi gennemgår, hvilke regler der gælder for brug af motorsav i Danmark og i Sverige. Grunden til at vi også har de Svenske regler med er, at mange Danskere har fritidshus og Sverige, og der er der særlige regler der gælder, som er vigtige at kende.


Skæreteknikker

Kurset er et motorsavskursus - ikke et træfældningskursus, for det forudsætter, at der er meget mere tid til rådighed.


Til gengæld gennemgår vi skæreteknikker for afgrening af stammer, og teknikker opskæring til brænde så saven f.eks. Ikke sætter sig fast.


Vi kommer også ind på, hvad som kan være særlig farligt, og hvad du kan gøre i de situationer.


Skæreteknikker bliver demonstreret, og du får ideer til, hvordan du let kan øve dig i at blive mere fortrolig med motorsaven. Vi slutter af med at vise, hvad der sker, når jeg saver i et par skærebukser.Vedligeholdelse af motorsav er vigtigt, når man arbejder med træfældning og træpleje.
Fra kursus på skovskolen i Nødebo

Hvordan startede det?

Alle kan gå ned i det nærmeste byggemarked og købe sig en motorsav, det gjorde jeg selv som ung. Jeg flottede mig og købe også en skovhjelm med høreværn og visir, men skærebukser og skærestøvler, værktøj til vedligeholdelse og så videre var der ikke nogen, der havde fortalt mig også er vigtigt. .


Det er ikke for sjov at vi professionelle træfældere går op i vores sikkerhed, vi har mere erfaring, længere uddannelse og ofte bedre udstyr, og alligevel kunne vi aldrig drømme om at skære med en motorsav uden sikkerhedsbeklædning.


Sikkerhedsbeklædning ved brug af motorsav

Når du anskaffer dig en motorsav skal du også anskaffe dig det nødvendige sikkerhedsudstyr. På kurser gennemgår vi forskellige sikkerhedsbeklædninger, så du vælger det, som er rigtigt til dig. Hos Vedbæk Skov og Park der lægger lokaler til har de et kæmpe udvalg af alt der kan være relevant at anskaffe. Hvis du har lyst kan du efter kurset købe alt fra save til tilbehør og sikkerhedsbeklædning. Udvalget er stort, så det er godt med lidt viden fra kurset og rådgivning fra Jesper i butikken inden du køber.


Sikkerhedsbeklædning omfatter:

  • Godkendt hjelm med visir og høreværn

  • Skærebukser med skæreindlæg beregnet til brug med motorsav

  • Skærestøvlser med skæreindlæg (almindelige sikkerhedssko er ikke godt nok)

  • Handsker

  • Kompresforbinding


Hvordan bruger du en motorsav til træfældning og beskæring

Der er også andre elementer; som at starte en sav korrekt, bruge kædebremsen rigtigt og nærvær omkring det man er i gang med at lave. Og listen af tips og tricks er faktisk meget lang.Hvorfor et motorsavskursus

På kurserne lærer du, hvordan du arbejder sikkert med motorsav, gældende regler og love samt hvordan du vedligeholder din sav selv.


Du kan læse mere om Motorsav Grundkursus på Billetto, hvor du også kan booke plads til næste kursus.

Comments


bottom of page