top of page

Skadedyr som spindemider og bladlus i æbletræ

Opdateret: 13. jul. 2023

Insekter som Rød æblebladlus og Spindemider er hyppige og ikke særligt velkomne gæster i dit æbletræ - og mange af havens øvrige træer og planter for den sags skyld. Om foråret og i løbet af sommeren skal du holde øje med om dit æbletræ har fået besøg af nogle af disse skadevoldere.


Listen af sygdomme, svampeangreb og insekter er lang, og her ser vi på to af de meget hyppige; Spindemider og Rød æblebladlus.


Spindemider

Spindemider i æbletræ.
Spindemider i æbletræ. De er rigtig gode til at finde de "gode steder" omkring blomster og ny skud og frugter

Spindemider er små insekter, der tilhører familien Tetranychidae. De er ikke egentlige mider, men er nært beslægtede med edderkopper. Spindemider er kendt for at forårsage skade på planter, da de lever af plantesaft.


Spindemider kan ses med det blotte øje, men de er meget små, kun omkring 0,5 mm i størrelse. De har otte ben og en oval eller rund krop. Afhængigt af arten kan spindemider variere i farve fra rødbrun til grøn eller gul.


Spindemider trives i varme, tørre forhold og kan være et almindeligt problem i drivhuse eller i tørre områder. De foretrækker ofte træer og buske, der er tilbøjelige til at tørre ud eller blive stressede.


Nogle træer, som spindemider kan findes på, inkluderer:

 1. Æbletræer

 2. Kirsebærtræer

 3. Fyrretræer

 4. Grantræer

 5. Ahorntræer

 6. Lindetræer

 7. Efeu

Det er dog vigtigt at bemærke, at spindemider ikke er begrænset til kun træer. De kan også inficere en bred vifte af planter, herunder buske, blomster og grøntsager.


Hvordan skader spindemider mit æbletræ?

Spindemider kan forårsage skade på æbletræer ved at suge plantesaft fra bladene. De bruger deres munddele til at gennembore bladets overflade og fjerne plantesaften, hvilket kan føre til forskellige problemer:

 1. Bladskader: Spindemider efterlader små prikker eller pletter på bladene, hvor de har fjernet plantesaften. Disse pletter kan udvikle sig til gullige eller brune områder og give bladene et plettet udseende.

 2. Bladtab: Hvis angrebet er alvorligt, kan æbletræet begynde at tabe sine blade. Spindemider suger plantesaften, hvilket kan forårsage udtørring af bladene og føre til deres tidlige fald.

 3. Svækkelse af træet: Ved alvorlige angreb kan spindemiderne forårsage betydelig stress og svækkelse af æbletræet. Dette kan påvirke træets vækst, frugtsætning og generelle sundhedstilstand.

 4. Spind: En anden indikation af spindemider på æbletræer er tilstedeværelsen af fine spind, som insekterne bruger som beskyttelse og til at bevæge sig mellem bladene. Spindene kan være synlige mellem bladene eller langs grene.

Det er vigtigt at bemærke, at tidlig påvisning og kontrol af spindemider er afgørende for at minimere skaderne på æbletræet. Regelmæssig inspektion af bladene og omhyggelig overvågning af eventuelle tegn på skadedyr vil hjælpe med at identificere og bekæmpe spindemider tidligt.


Bekæmpelse af spindemider

Der er forskellige metoder til at bekæmpe spindemider, herunder anvendelse af insekticider, naturlige fjender som rovdyr eller parasitære insekter samt kulturmæssige metoder som vanding og beskæring for at skabe mindre gunstige forhold for spindemiderne.


Hvis du mistænker, at dine træer er angrebet af spindemider, kan det være en god idé at kontakte Lund's træpleje for at få en nøjagtig identifikation og rådgivning om, hvordan du behandler problemet.Røde æblebladlus

Bladlus i æbletræ
Røde æblebladlus i mit eget æbletræ. Bemærk hvordan bladene er krøllede.

Begynder bladene på dit æbletræ at krølle sammen er der stor sandsynlighed for at de røde æblebladlus har fundet sig til rette i dit æbletræ. De er nu mere blålilla en røde, og du kan se dem side i tætte klynger, hvis du folder bladet ud.


Du kan måske også observere en livlig trafik af myrer, der i øvrigt vil gøre hvad de kan for at beskytte æblebladlusene fra deres naturlige fjender som for eksempel mariehønen.


Røde æblebladlus, også kendt som æblebladlus (Aphis pomi), er en almindelig skadedyrsart, der angriber æbletræer og andre frugttræer i æblefamilien (Rosaceae). Æblebladlus er små, bløde insekter, der måler omkring 1-3 mm i længden.


Røde æblebladlus er navngivet efter deres farve, da de har en karakteristisk rød eller rødligbrun krop. Dog kan farven variere afhængigt af individets alder, udviklingsstadium og miljømæssige faktorer.

Sådan skader røde æblebladlus dit æbletræ

Bladlusene har en pæreformet krop og seks ben. De er sugende insekter og ernærer sig ved at suge plantesaft fra æbletræets blade, skud og unge grene.


Æblebladlus formerer sig hurtigt og kan danne store kolonier på træet. Deres skader på æbletræer inkluderer:

 1. Sugning af plantesaft: Røde æblebladlus fjerner plantesaft fra bladene, hvilket kan føre til deformerede, krøllede eller gulfarvede blade. Alvorlige angreb kan resultere i tab af blade og svækkelse af træet.

 2. Honningdug: Æblebladlus producerer en klæbrig substans kendt som honningdug, der kan dække bladene og grene. Honningdug kan tiltrække sotdugsvamp, der får træet til at se sort ud og påvirker fotosyntesen.

 3. Overførsel af sygdomme: Æblebladlus kan også fungere som vektorer for visse plantesygdomme. De kan sprede virusinfektioner mellem træer, hvilket yderligere kan påvirke træets sundhed og produktivitet.


Bekæmpelse af røde æblebladlus

Der er forskellige metoder til bekæmpelse af røde æblebladlus. Her er nogle af de mest anvendte metoder:

 1. Vanding og beskæring: Æblebladlus trives i tørre forhold, så regelmæssig vanding af æbletræet kan hjælpe med at reducere deres forekomst. Beskæring af træet for at opretholde god luftcirkulation kan også bidrage til at reducere bladluspopulationen.

 2. Naturlige fjender: Tiltrækning af naturlige fjender af æblebladlus kan være en effektiv metode til biologisk bekæmpelse. Dette inkluderer rovmider, snyltehvepse, larver af mariehøns, svirrefluer og gyldenøjer, der spiser æblebladlus. Du kan tiltrække disse nyttige insekter ved at plante blomster, der tiltrækker dem, som f.eks. dild, løg, solsikker eller Yarrow.

 3. Vaskning med vand: Ved hjælp af en kraftig vandstråle kan du fysisk fjerne æblebladlusene fra træet. Vask forsigtigt bladene og skudene med vand for at skylle bladlusene væk. Dette kan være en midlertidig løsning, men det kan hjælpe med at reducere skadedyrspopulationen.

 4. Insekticider: Hvis angrebet er alvorligt, og de førnævnte metoder ikke er tilstrækkelige, kan du overveje at bruge insekticider. Der findes forskellige typer insekticider på markedet, både kemiske og biologiske. Det er vigtigt at læse og følge producentens anvisninger om korrekt anvendelse og sikkerhed. Brug af insekticider bør være den sidste udvej og bør anvendes med forsigtighed for at undgå skade på nyttige insekter og miljøet.


Husk, at forebyggelse er altid bedre end bekæmpelse.


Regelmæssig inspektion af æbletræet, tidlig påvisning af æblebladlus og vedligeholdelse af en sund vækstbalance vil hjælpe med at forhindre alvorlige angreb og reducere behovet for aggressive bekæmpelsesmetoder.Hvordan kan Lund’s træpleje hjælpe

Hvis du er usikker på, hvordan du skal håndtere æblebladlus, anbefales det at kontakte en professionel gartner eller skadedyrsbekæmpelsesspecialist for at få rådgivning, der passer til din specifikke situation.


Det kan være en god idé at kontakte Lund's træpleje for at få en nøjagtig identifikation og rådgivning om, hvordan du behandler problemet.

610 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page