top of page

Hvornår er det bedst at fælde træer?

Træer kan fældes hele året, men der er fordele og ulemper. Hvis du vil vide mere om prisen på at få fældet et træ kan du læse artiklen Hvor meget koster det at få fældet et træ.


Det er dyrt at plante store træer, men tit vil man netop gerne have et mindre træ, og så er det fint, at fælde træet.


Træfældning af birketræ
Birketræ fældet og skåret op

Træfældning om sommeren

Når man fælder et træ om sommeren er træet fuld af væde og det kan være lidt tungere at håndtere - specielt bliver løvfældende træers grene tungere, når de er fuld af saftige blade. Det kan du for eksempel se ved, et grenene hænger mere nedad om sommeren.

Træet virker generelt mere bøjeligt (afhænger dog af træsort), men det har marginal betydning for fældningen, se dog nedenstående afsnit om "Nogle træer er farlige at fælde i frostvejr"

Der er hårdt arbejde at fælde et træ og rydde op bagefter, hvis det er solskin og 25 grader. Så er det ikke altid nogen fornøjelse, og arbejder du i solskin, så sørg altid for at få rigeligt at drikke. Du kan for eksempel drikke en flaske vand, hver gang du tanker saven.


Selv om det er varmt, så skal du have hjelm med høreværn, skærebukser, skærestøvler og handsker på, når du arbejder med kædesav.

Bemærk at ved flisning af grene om sommeren kommer der blade i flisen, så den er ikke så pæn de første uger.

Hvordan fælder man et træ?

Ukomplicerede træer kan man fælde ved roden med korrekt fældekam og fældesnit. Det kan være at der skal en professionel træfælder til at vurdere, om der er en risiko ved at fælde det pågældende træ. Risici kan for eksempel komme fra:

  • Råd og svamp i træet, eller i træets rødder

  • Baghæld eller sidehæld på træet

  • Træer der kan ramme genstande eller bygninger

  • Træer tæt på vej

  • Stort træ

  • Træer der kan hænge fast i andre træer ved fældning


Ved fældning af træer med risiko kan man tage andre fældningsteknikker i brug, hvilket dog forudsætter en professionel træfælder. Det kan for eksempel være sektionsfældning (topkapning) eller indtrækning. Der er mange former for træfældning, og man skal selvfølgelig vælge den rigtige.

Træfældning i skov

I skovdriften fældes træer der skal bruges til tømmer oftest om vinteren, hvor der er lavest vandindhold i træet. Så slår træet sig mindre når det tørrer, og derved bliver tømmeret af bedre kvalitet.

Det er dog ikke alt træ der fældes, der skal bruges til tømmer, så derfor kan du også støde på træfældning i skoven om sommeren.


Store træer i skoven fældes næsten altid om sent om efteråret eller vinteren. Specielt for disse træer gælder det, at man tydeligt skal k