top of page

Hvornår er det bedst at fælde træer?

Opdateret: 6. jan.

Træer kan fældes hele året, men der er fordele og ulemper. Hvis du vil vide mere om prisen på at få fældet et træ kan du læse artiklen Hvor meget koster det at få fældet et træ.


Det er dyrt at plante store træer, men tit vil man netop gerne have et mindre træ, og så er det fint, at fælde træet.


Træfældning af birketræ
Birketræ fældet og skåret op

Træfældning om sommeren

Når man fælder et træ om sommeren er træet fuld af væde og det kan være lidt tungere at håndtere - specielt bliver løvfældende træers grene tungere, når de er fuld af saftige blade. Det kan du for eksempel se ved, et grenene hænger mere nedad om sommeren.


Træet virker generelt mere bøjeligt (afhænger dog af træsort), men det har marginal betydning for fældningen, se dog nedenstående afsnit om "Nogle træer er farlige at fælde i frostvejr"

Der er hårdt arbejde at fælde et træ og rydde op bagefter, hvis det er solskin og 25 grader. Så er det ikke altid nogen fornøjelse, og arbejder du i solskin, så sørg altid for at få rigeligt at drikke. Du kan for eksempel drikke en flaske vand, hver gang du tanker saven.


Selv om det er varmt, så skal du have hjelm med høreværn, skærebukser, skærestøvler og handsker på, når du arbejder med kædesav.

Bemærk at ved flisning af grene om sommeren kommer der blade i flisen, så den er ikke så pæn de første uger.

Hvordan fælder man et træ?

Ukomplicerede træer kan man fælde ved roden med korrekt fældekam og fældesnit. Det kan være at der skal en professionel træfælder til at vurdere, om der er en risiko ved at fælde det pågældende træ. Risici kan for eksempel komme fra:

  • Råd og svamp i træet, eller i træets rødder

  • Baghæld eller sidehæld på træet

  • Træer der kan ramme genstande eller bygninger

  • Træer tæt på vej

  • Stort træ

  • Træer der kan hænge fast i andre træer ved fældning


Ved fældning af træer med risiko kan man tage andre fældningsteknikker i brug, hvilket dog forudsætter en professionel træfælder. Det kan for eksempel være sektionsfældning (topkapning) eller indtrækning. Der er mange former for træfældning, og man skal selvfølgelig vælge den rigtige.


Træfældning i skov

I skovdriften fældes træer der skal bruges til tømmer oftest om vinteren, hvor der er lavest vandindhold i træet. Så slår træet sig mindre når det tørrer, og derved bliver tømmeret af bedre kvalitet.

Det er dog ikke alt træ der fældes, der skal bruges til tømmer, så derfor kan du også støde på træfældning i skoven om sommeren.


Store træer i skoven fældes næsten altid om sent om efteråret eller vinteren. Specielt for disse træer gælder det, at man tydeligt skal kunne se kronens grene for at vurdere den bedste måde at fælde træet på. Om sommeren når der er løv på træerne er det svært at se.


Fældning af træ i haven

Træfældning Nordsjælland er meget i private haver og i sommerhuse hvor det er mellemstore træer, der er blevet for store til den have de står i. Bladene havner i tagrenden, trækronen stjæler lyset. Måske er træetblevet så højt, at det skygger på naboens terrasse.

Meget ofte fældes disse træer ved sektionsfældning, det betyder at en arborist klatrer sikkert op i træet, og fælder træet oppe fra en gren af gangen.


Det er en kontrolleret måde at fælde et træ på, og der muliggør løbende oprydning i haven. Træklatring bruges både ved træfældninger og beskæringer, hvor man kan trække på de samme metoder og teknikker.


Nogle træer er farlige at fælde i frostvejr

Nogle træsorter bliver farlige at fælde i frostvejr fordi de bliver sprøde, får spændinger i træet og nemt flækker på langs af stammen under fældningen. Når det sker, så er det ikke til at vide, hvilken vej det tons tunge træ falder. Udføres træfældningen uden den nødvendige kompetence kan det let gå galt.


Det kræver års erfaring og helst udført af en træfælder uddannet på skovskolen. Så kan man udføre opgaven sikkert omkring træet.


I vinteren 2013 døde 4 personer herhjemme ved fældning af Asketræ, tre privatpersoner og en skovarbejder (Kilde: JP) og specielt asketræ har markant øget risiko for ulykker om vinteren på grund af spændinger i træet forårsaget af frosten.


Hvis et træ skal beskæres gælder andre regler

Træfældning og træbeskæring er to forskellige ting. Hvis du vælger at beskæring, så er situationen en anden. Du kan finde mere information om det bedste tidspunkt for beskæring i Årshjulet for beskæring.


Hvordan saver man bedst brænde?

Først afgrenes stammen fra bunden af træet og op, så der kun er den rene stamme tilbage. Herefter saves stammen i 25-30cm brændestykker fra toppen og nedefter.


De dele af stammen der ligger direkte på jorden saves ikke helt igennem. Du stopper inden saven rammer jorden, og når alt er savet vender du stammen rundt og saver resten oppefra.

Hvis du saver fra tryksiden kan du opleve at saven kommer til at sidde ubehjælpeligt fast.

Det er lettest at kløve brændet, når det lige er fældet.


Derefter lader du det ligge ude i en bunke i et par måneder og lader det regne godt igennem så syren kommer ud af træet. Så tørrer træet bedre og brænder renere.


Herefter stables brændet tørt med god ventilation i et til to år, og så er det klart til brug,


Hjælp til træfældning?

Hvis du har brug for hjælp til at få fældet et eller flere træer, så er du meget velkommen til at kontakte Lund's træpleje for et uforpligtende tilbud. Jeg fælder træer i hele Nordsjælland.1.625 visninger0 kommentarer

Kommentare


bottom of page