!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> google-site-verification=fR4czvUng_dLtXwplqHhRlv_KtOfk6uMMFQsC_qVMFc
Søg
  • Henning Lund

Asketoptørre - en svampesygdom der breder sig i asketræer

Opdateret: 6 dage siden

Ask Yggdrasil kendes fra den Nordiske Mytologi, hvor verden var et stort asketræ. Træet forekommer naturligt i Danmark og har mange af de samme egenskaber som egetræ. Asketræ kan efter Danske forhold blive et meget store træer, op til 40 meter høje og med en diameter på en meter.


Unge træers bark er glat indtil de bliver omkring 40 år. På gamle træer kan barken være med tætte dybe revner.


Asketoptørre kommer af svampen Hymenoscyphus fraxineus

Desværre dør rigtig mange asketræer i de senere år år på grund af en svampesygdom, der hedder asketoptørre. Sygdommen har efterhånden spredt sig til størstedelen af Europa.


Som mange andre træer kan angrebne træer kan overleve i en periode med et svampeangreb, men det er kun et spørgsmål om tid fordi asketoptørre svækker træet, så det er mere modtageligt overfor andre svampeangreb.


Asketoptørre findes både i skove og i private haver, hvor asken vokser, da svampesporrene spredes med vinden.


Asketoptørre giver tørre skudspidser, bladløse kroner og i værste fald døde træer, især i skovene.

Asketoptørre skyldes infektion af svampen Hymenoscyphus fraxineus. Det er en ny svamp, som kom til Danmark i 2002. Det er en "ny" svamp, som udkonkurrerer Hymenoscyphus albidus, der har været kendt som en harmløs nedbryder af askeblade i over 100 år.


Som mange andre svampesporer spredes de med vinden og smitter de levende blade på træerne. Den vokser efter infektion af bladene via bladstilken, hvor de overvintrer, over i skuddene. Efter vækstsæsonen breder svampen sig i bark og skudakser.

Når asketræet er svækket kan rodnettet også blive angrebet af honningsvamp

Honningsvampen er på trods af sit smukke navn rigtig skidt for træet, for det er en vednedbrydende svamp. Honningsvamp kan som slår træet ihjel på få år. Den ses i rødderne og i den nederste del af stammen.


Når rødderne er angrebet af honningsvamp vil træet miste sin stabilitet og der er markant øget risiko for, at det vælter i blæsevejr.


Angreb af honningsvamp i asketræ

Hvornår skal et sygt asketræ fældes?

Så længe der ikke er kommet honningsvamp i rødderne kan stærke træer med gode vækstbetingelser sætte nye skud og gendanne kronen i flere år. Dog vil man kunne se at kronen svinder ind år efter år.


Døde grene skal fjernes ved beskæring. Hvis du vil vide mere om beskæring kan du finde råd og vejledning i artiklen årshjulet for beskæringer.


Når kronen er ved at være væk, så er det på tide at få fældet træet, mens det stadig er stabilt og til at håndtere uden øget risiko. Det er farligt nok at fælde et sundt asketræ!Fældning af asketræ

Ask er en særdeles sej og bøjelig træart, der let flækker. Træet skal i faldet nå langt mod jorden, inden forhuggets to sider når sammen.

  • Vinkelen på forhugget bør være mindst 45° - 90°.

  • Der skal altid fældes med bagtå som mindsker risikoen for flæk.

  • Der fældes med lav fældekam

  • Det kan være nødvendigt også at foretage hjertestik og sidesnit for bedst muligt at sikre sig mod flæk op i stammen.

Risikoen øges i frostvejr, så der er al mulig grund til at overlade fældningen af et asketræ til professionelle.Asketræ bør fældes af en professionel

Jeg anbefaler at få en professionel til at stå for fældningen af ethvert asketræ på grund af de særlige risici, der er med netop dette træ. Kontakt Lund's træpleje for professionel råd og vejledning.

43 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
 

Vi fælder grønt

Tlf 93 88 00 28

Lund's træpleje

Falkevej 27, 3200 Helsinge

CVR 39200171

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Lund's træpleje