!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> google-site-verification=fR4czvUng_dLtXwplqHhRlv_KtOfk6uMMFQsC_qVMFc
Søg
  • Henning Lund

Guide til beskæring af æbletræ sommer og vinter

Opdateret: mar. 14

Beskæring af æbletræer er en dejlig ting at få gjort. Der er mange meninger om, hvornår det bedste tidspunkt er, og faktisk kommer det helt an på, hvad man vil opnå. Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje for råd og vejledning.


Beskæring af æbletræ hvornår, årstid ?

Tidspunktet for beskæring af æbletræer, og beskæring af frugttræer generelt, varierer. Der er mange forskellige meninger om, hvorvidt man kan beskære om vinteren, eller om sommeren er et bedre tidspunkt.


Og svaret er, hvad man gerne vil opnå, så derfor er beskæring af æbletræer på forskellige årstider gennemgået herunder. Hvornår beskæring af æbletræer finder sted er i høj grad dit valg, med omtanke for træets ve og vel.


Guide til beskæring af æbletræ sommer og vinter

Æbleplantage


Beskæring af æbletræ forår

Beskæring af æbletræer i marts er ikke ualmindelig for det er ofte der omkring man begynder at forårsklargøre haven. Og det er for eksempel fint at lave beskæring af æbletræer vanris fra tidligere år på dette tidspunkt.


Beskæring af æbletræ sommer

Det er efterhånden alment anerkendt, at de fleste løvtræer, herunder æbletræer, optimalt beskæres i høj- eller sensommeren hvor træet er i god vækst og dermed har flere ressourcer til at arbejde på at beskytte de sår, der er kommet ved grenafskæringen.


Ulempen er, at det kan være svært at overskue, hvilke grene der skal beskæres, hvor meget fordi bladene og æblerne gør det vanskeligt at danne sig et overblik.


Ved at beskære træet inden løvfald, det vil sige inden sukkerstofferne opmagasineres i træets rødder, så reduceres mængden af vanris det efterfølgende forår også.


Beskæring af æbletræ efterår

Æbletræer kan også beskæres om efteråret, men min personlige mening er, at så er det bedre at vente til om vinteren, hvor der ikke er så mange svampesporer i luften, og træet er allerede ved at være på vej i dvale, og derved har det lavere modstandsdygtighed.


Beskæring af æbletræ vinter

Vinterbeskæring af æbletræer er egnet, hvis man har et træ der trænger til en kraftigere udtynding / beskæring, for om vinteren er det meget lettere at vurdere de enkelte grene. Dog skal du være opmærksom på, at jo kraftigere du beskærer træet, desto flere vanris for du til forået.


For de lidt forsømte træer synes jeg, at det er nemmest at formgive træet og rette op på tidligere tiders manglende beskæring om vinteren, så man har forberedt formgivningen af træet, og efterfølgende beskærer man træet ved beskæring om sommeren.


Er der nogle vanris man ikke har fået fjernet i løbet af sommeren, kan det også gøres om vinteren så træet står pænt i vintermånederne.


Beskæring af æbletræer, årstid? Så det præcise tidspunkt for beskæring af æbletræet afhænger af mange forskellige faktorer.Der kommer æbler på de toårige grene, så vær varsom med saksen

Kursus i beskæring af æbletræ - kig her


Beskæring af æbletræer, hvordan beskæres gamle og unge æbletræer

Man kan godt lave en kraftig beskæring af æbletræer, men jeg anbefaler anbefaler, af mange forskellige grunde, at lave hyppig og nænsom frem for sjælden og kraftig beskæring.


Ved selve beskæringen fokuserer du på at fjerne lodrette grene, indadvendte grene, krydsende grene, syge og døde grene og grene som sidder for tæt sammen.


Top 3 beskæringsregler:

  • Beskær maksimalt 1/3 af træets bladmasse

  • Grene der skæres af stammen må maksimalt være 1/3 af stammens diameter og ikke over 8-10 cm i diameter

  • Beskær ved grenkraven eller lige over og parallelt med en sidegren eller knop.


Beskæring af lille etårig æblegren


Beskæring af nye æbletræer

Beskæringen af unge æbletræer adskiller sig meget fra beskæring af et ældre træ som allerede er formet. Formålet med at beskæring af ungt æbletræ er at formgive træet, du skal atså tænke mange år fremad for at sikre dig, at det er de rigtige grene du lader blive tilbage. En løbende nænsom beskæring er bedst.


De grene du udvælger til træets fremtidige struktur kan du tvinge nedad om foråret fx. med snor og en pind i jorden til at holde den, inden grenene bliver for kraftige.

Vandrette og nedadgående grene er stærkest og er bedst til at modstå æblernes vægt. Det vokser helle ikke så hurtigt, og dermed bliver de stærkere.


Ved beskæring af nyplantet æbletræ kan du godt vente et par år inden du finder saksen frem. Det du ofte vil tilstræbe er at have få store grene typisk 4-5 stammer med større grene, når træet er endeligt formgivet.


Beskæring af gamle æbletræer

Gamle æbletræer heler ikke så godt som unge træer efter beskæring. Kraftig beskæring af gammelt æbletræ vil også give sår der ikke heles hurtigt nok til at råd og svamp undgås. Det er en god idé at fokusere på de nye grene hvert år.


Store æbletræer, hvis funktion primært er at se flotte ud skal ikke beskæres ret meget, for så risikerer man at ødelægge en ellers smuk krone mange år ud i fremtiden. Dog kan en udtynding af grene, så der bedre kommer lys og luft til de tilbageværende grene være med til at reducere risikoen for svampeangreb.


Beskæring af æbletræer tidspunkt (de gamle træer): Derfor bør du beskære så vidt muligt i højsommeren, hvor træet har de bedste forudsætning for at forberede en helingsproces.


Beskæring af æbletræer espalier

Det er en rigtig god oplevelse at beskære æbletræer i espalier. De smukke vandrette grene, der vokser i to dimensioner i stedet for normalt tre gør, at formgivningen, når du beskærer dit æbletræ, træder tydeligt frem.


Jeg kan anbefale bogen "Drømmen om en lille økologisk æbleplantage" der rigtig fint beskriver en del tips og tricks om beskæring af espalier æbletræ.

Hvorfor beskære et æbletræ?

Æbletræer behøver fra natures sider ikke beskæring. Du beskærer primært for at holde træet ned i en given størrelse, for at optimere udbyttet af æble og forbygge svampesygdomme.


Et æbletræ skal klippes så alle blade kan få sol og luft. Sollyset skal til for at modne æblerne og luften skal til så træet ikke bliver så modtageligt for de mere end 30 hyppige svampesygdommen - specielt skurv som dannes på de fugtige blade, når det samtidig er lunt i vejret. Du kan se på træet hvis det mistrives.Beskæring af æbletræ pris

Det afhænger selvfølgelig af træet og en pris mellem kr. 500 - 1500 er ikke ualmindelig. Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje for pris på beskæring eller spørgsmål: Klik her


68 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
 

Vi fælder grønt

Tlf 93 88 00 28

Lund's træpleje

Falkevej 27, 3200 Helsinge

CVR 39200171

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Lund's træpleje