top of page

Guide til beskæring af æbletræ sommer og vinter

Opdateret: 30. jan.

Beskæring af æbletræer er en dejlig ting at få gjort. Der er mange meninger om, hvornår det bedste tidspunkt er, og faktisk kommer det helt an på, hvad man vil opnå. Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje for råd og vejledning.


Beskæring af æbletræ hvornår, årstid ?

Tidspunktet for beskæring af æbletræer, og beskæring af frugttræer generelt, varierer. Der er mange forskellige meninger om, hvorvidt man kan beskære om vinteren, eller om sommeren er et bedre tidspunkt.


Og svaret er, hvad man gerne vil opnå, så derfor er beskæring af æbletræer på forskellige årstider gennemgået herunder. Hvornår beskæring af æbletræer finder sted er i høj grad dit valg, med omtanke for træets ve og vel.


Guide til beskæring af æbletræ sommer og vinter

En smuk æbleplantage der snart er klar til sommerbeskæring af de høje lodrette grene
Æbleplantage


Beskæring af æbletræ forår

Beskæring af æbletræer i marts er ikke ualmindelig for det er ofte der omkring man begynder at forårsklargøre haven. Og det er for eksempel fint at lave beskæring af æbletræer vanris fra tidligere år på dette tidspunkt.


Beskæring af æbletræ sommer (Juli-Oktober)

Det er efterhånden alment anerkendt, at de fleste løvtræer, herunder æbletræer, optimalt beskæres i høj- eller sensommeren hvor træet er i god vækst og dermed har flere ressourcer til at arbejde på at beskytte de sår, der er kommet ved grenafskæringen.


Ulempen er, at det kan være svært at overskue, hvilke grene der skal beskæres, hvor meget fordi bladene og æblerne gør det vanskeligt at danne sig et overblik.


Ved at beskære træet inden løvfald, det vil sige inden sukkerstofferne opmagasineres i træets rødder, så reduceres mængden af vanris det efterfølgende forår også.


Beskæring af æbletræ sent efterår (periode fra efter løvfald til frost)

Æbletræer kan også beskæres sent om efteråret, men min personlige mening er, at så er det bedre at vente til om vinteren, hvor der ikke er så mange svampesporer i luften. Ved disse “November beskæringer” er træet allerede ved at være på vej i dvale, og derved har det lavere modstandsdygtighed.


Beskæring af æbletræ vinter

Vinterbeskæring af æbletræer er egnet, hvis man har et træ der trænger til en kraftigere udtynding / beskæring, for om vinteren er det meget lettere at vurdere de enkelte grene. Dog skal du være opmærksom på, at jo kraftigere du beskærer træet, desto flere vanris for du til forået.


For de lidt forsømte træer synes jeg, at det er nemmest at formgive træet og rette op på tidligere tiders manglende beskæring om vinteren, så man har forberedt formgivningen af træet, og efterfølgende beskærer man træet og fjerner nye vanris hen over efterommeren.


Er der nogle vanris man ikke har fået fjernet i løbet af sommeren, kan det også gøres om vinteren så træet står pænt i vintermånederne.


Beskæring af æbletræer, årstid? Så det præcise tidspunkt for beskæring af æbletræet afhænger af mange forskellige faktorer.