top of page

Svamp i træer er årsag til mange fældninger

Opdateret: 13. jul. 2023

En dejlig solskinsmorgen var vi kaldt ud til fældning af en røn. Det var et træ med 5 stammer hvilket er meget karakteristisk for røn, hvoraf de 4 var døde.


Svamp i træet

Det kan være mange årsager til at træer dør, og ofte er der noget der eskallerer i løbet af flere år. Hvis træet for eksempel er angrebet af svamp, kan det i løbet af få år udvikle sig til et reelt risikotræ.


Det er ikke altid så let at identificere et risikotræ, og hvis svampen sidder i træets rødder er der ikke nødvendigvis nogle padehatte omkring træet. Det du kan gøre er at holde øje med, om kronen udvikler sig som den plejer. Og gør den ikke det så kontakt Lund's træpleje for at få det undersøgt.


Nogen gange kan et sygt træ beskæres i stedet for at fælde det

Hvis et træ har fået råd eller svamp i nogle af kronens grene, så behøver man ikke fælde træet af den grund.I mange tilfælde kan man beskære træet, så det kan leve mange år endnu.


Dog skal man være opmærksom på, om angrebet er lokalt på enkelte grene (f.x. på grund af at en gren tidligere er knækket af), eller om det skyldes at træet generet er svækket.Fældning af død røn

En dejlig solskinsmorgen var vi kaldt ud til fældning af en røn. Det var et træ med 5 stammer, hvilket er meget karakteristisk for røn, hvoraf de 4 var døde. Hvilket er knap så karakteristisk.

En røn der er død i 4 ud af 5 stammer

Inden vi gik i gang, måtte vi midlertidigt flytte et lille æbletræ, da det voksede lige i faldretningen. Da det var nyplantet, ville det ikke tage skade af flytningen. Vi orienterende naboerne om, at vi ville larme lidt et par timer, men de kunne være ganske rolige, vi var færdige inden frokost.

Selve fældningen forløb planmæssigt. Først beskar vi nogle store sidegrene for at justere vægtfordelingen i træet, og så lagde vi lidt ekstra omhu i forhug og fældesnit da det var (om end et lille træ) stadig en halvdød røn. Den ene stamme have sidehæld, men ikke mere end at vi kunne holde retningen med en tilpasset fældekam.


Man skal passe på når man fælder døde træer. Hvis der er udtalt råd, hvis træet er stærkt angrebet af lignin eller cellulosenedbrydende svampe eller hvis træhvepse har været godt igang i træet, så er der måske ikke nogen styrke i fældekammen, og så er faldretningen kun et spørgsmål om vind og tyndgekraft.

Stammerne blev skåret op til brænde, grene fliset og kørt væk og endelig skar vi stødet ned så det er klar til rodfræsning. Til sidst blev plænen revet igennem for at fjerne de sidste grene.


God oprydning efter træfældning og beskæring er det halve arbejde

Det kommer måske ikke som en overraskelse, men oprydning og håndtering af det fældede træ tager ofte lige så lang tid som det egentlige fældearbejde - nogen gange mere.


Når Lund's træpleje giver tilbud på en opgave taler vi hele opgaven grundigt igennem og vejleder dig, så du får det som du vil have det. Skal der ryddes helt op, eller vil du spare penge og selv at stå for oprydningen?


Det kan du læse mere om i artiklen Hvad koster det at få fældet et træ


Reetablering efter træfældning
Det arbejde kan vi godt være bekendt og æbletræet er tilbage på sin plads.

Commentaires


bottom of page