top of page

Råd og svamp i træer

Opdateret: 13. jul. 2023

Svamp i træ forekommer ofte i træet der er svækket af råd, for eksempel ved forkert beskæring og så spreder sygdommene sig i træet hvert år. Der findes mange forskellige træsygdomme. Råd, svampe, vira, insekter, barkskader m.v. Er der sygdomme i dit træ kan det være et risikotræ.


Hvis du opdager sygdom i et træ er der vigtigt at fastslå årsagen og om muligt lægge en plan for træet så det kan overleve som et smukt træ så længe som muligt.


Det er tit i efteråret, at man kigger træer efter for svampe, for det er her det er den helt store svampesæson. Men man kan kigge efter svampelegmer året rundt..


Trækronen ser ikke rask ud

Om foråret skal du kigge op på trækronerne, når træerne springer ud. Selm om der ikke er noget synligt at se på træet, kan bladene fx. være gullige, slatne eller vise andre tegn på mistrivsel.


Svamåeangreb eller inseker i træets rødder kan give kronesymptomer, så derfor er det vigtigt at kigge på træets generelle trivlsel.


For nogle træer fx. Magnolia som trives bedst i surbund kan en for basisk jord svække træets udviking. De har brug for surheden for at kunne optage næring fra jorden.


Råd og svamp i træer er ofte forårsaget af forkert beskæring eller gravearbejde

råd i birkestamme
Vi startede med at kigge træet nærmere efter, og det var en god ide. Der var råd i hele stammen.

Skjulte sygdomme fra råd og svamp

Træet kan se sundt ud men sygdom kan være skjult og være forbundet med stor risiko. Trænedbrydende svamp som kulsvamp og honningsvamp kan væres skjult i rødderne: Ved kulsvamp ser træet brændt ud. Ved honningsvamp kan man se en hvid kant eller et hvidt område under barken og svampen kan sprede sig til omkringstående træer.


Sygdomme og skadedyr kan få bugt med et træ på få år, mens nogle træer kan modstå angreb i 20 år eller længere. Angrebet af kulsvamp vil forholdsvis hurtigt tage livet af træet og gøre det til et risikotræ.


Bestemmelse af svampe ID kan være svær

Der findes tusindevis af svampe, der vokser på træer og de er ikke salle sammen fatale for træet. Nogle vokser kun på dødt ved (døde grene) mens andre kan være cellulosen- og ligninnedbrydende og angribe træets celler der er i vækst.


Nogle træer er mere udsatte for råd og svamp end andre

Træer med blødt ved som for eksempel birk er meget modtagelige overfor råd og svamp. Hvis du vil vide mere om rigtig beskæring af birketræer kan du læse artiklen om beskæring af birketræ.


Asketræer, der er ramt af svampesygdommer asketoptørre, bliver svækket. Herefter er det mere udsat for blandt andre honningsvamp og kulsvamp, der nedbryder træets rødder, og så dør træet. Der findes mange forskellige svampe, men de to nævnte er ret almindelige i syge asketræer. Læs mere om asketræer her.


Træer der hører til stenfrugterne, det vil sige blomme, mirabelle, kirsebær o.s.v. er meget udsatte, hvis de beskæres forkert eller på den forkerte årstid. Du kan finde en overigt over de bedste tidspunkter for beskæring i Årshjulet for beskæring som også indeholder tips og tricks.


Hvis du er interesseret i at vide mere om beskæring af bestemte træer som æbletræ, birk og lærk kan du finde artikler i bloggen for Lund's Træpleje


Hvordan kan du se, om et træ har råd og svamp

Nogen gange er det helt tydeligt at der er råd og svamp i træet. Det kan være store huller i barken på stammen og, hvor der tidligere har være savet større grene af, eller ved grene, der er knækket i blæsevejr. Det kan ses med det blotte øje.


Der kan også være hele svampelegmer på stamme og grene, og så er der helt sikkert noget galt.



Fyrsvamp på stort træ
Stor tøndersvamp også kendt som fyrsvamp.

Tøndersvamp (fyrsvamp som den også kaldes) er fatal for et træ, når den først har fået fat. Træet behøver dog ikke dø lige i morgen bare fordi der er gået svamp i det, men det bliver et OBS eller et risikotræ med tiden. Hvis det ikke udgøre en risiko skal man overveje at lade træet blive stående som et veterantræ til glæde for øget biodiversitet.


Tøndersvampen på billedet herover er fundet i Haraldsed tæt på slagelse og måer imponerende 50 cm i beredden. Kigger man op ad stammen er der svampelegmer hele vejen op. Men den får lov at stå med sine ikoniske svampe.


Specielt om foråret og hen over sommeren omkring løvspring kan man se efter, om kronen udvikler sig som den plejer, eller om den ser lidt "trist ud" og ikke rigtig vil komme igang. Det kan også være et tegn på, at der er noget galt.


Er du i tvivl om der er råd og svamp i dit træ?

Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje, så kan vi hjælpe med at udarbejde en risikovurdering. Du kan kontakte os her.

Comentários


bottom of page