top of page

Råd og svamp i træer

Svamp i træ forekommer ofte i træet der er svækket af råd, for eksempel ved forkert beskæring og så spreder sygdommene sig i træet hvert år. Der findes mange forskellige træsygdomme. Råd, svampe, vira, insekter, barkskader m.v. Er der sygdomme i dit træ kan det være et risikotræ.


Hvis du opdager sygdom i et træ er der vigtigt at fastslå årsagen og om muligt lægge en plan for træet så det kan overleve som et smukt træ så længe som muligt.


Det er tit i efteråret, at man kigger træer efter for svampe, for det er her det er den helt store svampesæson. Men man kan kigge efter svampelegmer året rundt..


Trækronen ser ikke rask ud

Om foråret skal du kigge op på trækronerne, når træerne springer ud. Selm om der ikke er noget synligt at se på træet, kan bladene fx. være gullige, slatne eller vise andre tegn på mistrivsel.


Svamåeangreb eller inseker i træets rødder kan give kronesymptomer, så derfor er det vigtigt at kigge på træets generelle trivlsel.


For nogle træer fx. Magnolia sum trives bedst i surbund kan en for høj PH værdi også svække træets udviking.

Råd i træ er ofte forårsaget af forkert beskæring

Råd og svamp i træer skal undgås
Vi startede med at kigge træet nærmere efter, og det var en god ide. Der var råd i hele stammen.

Skjulte sygdomme fra råd og svamp

Træet kan se sundt ud men sygdom kan være skjult og være forbundet med stor risiko. Trænedbrydende svamp som kulsvamp og honningsvamp kan væres skjult i rødderne: Ved kulsvamp ser træet brændt ud. Ved honningsvamp kan man se en hvid kant eller et hvidt område under barken og svampen kan sprede sig til omkringstående træer.


Sygdomme og skadedyr kan få bugt med et træ på få år, mens nogle træer kan modstå angreb i 20 år eller længere. Angrebet af kulsvamp vil forholdsvis hurtigt tage livet af træet og gøre det til et risikotræ.


Bestemmelse af svampe ID kan være svær

Der findes tusindevis af svampe, der vokser på træer og de er ikke salle sammen fatale for træet. Nogle vokser kun på dødt ved (døde grene) mens andre kan ved cellulosenedbrydende og angribe ved der er i vækst.


Nogle træer er mere udsatte for råd og svamp end endre

Træer med blødt ved som for eksempel birk er meget modtagelige overfor råd og svamp. Hvis du vil vide mere om rigtig beskæring af birketræer kan du læse artiklen om beskæring af birketræ.


Asketræer, der er ramt af svampesygdommer asketoptørre, bliver svækket. Herefter er det mere udsat for honningsvamp og kulsvamp, der nedbryder træets rødder, og så dør træet. Der findes mange forskellige svampe, men de to nævnte er almindelige i syge asketræer. Læs mere om asketræer her.


Træer der hører til stenfrugterne, det vil sige blomme, mirabelle, kirsebær o.s.v. er meget udsatte, hvis de beskæres forkert eller på den forkerte årstid. Du kan finde en overigt over de bedste tidspunkter fo