!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> google-site-verification=fR4czvUng_dLtXwplqHhRlv_KtOfk6uMMFQsC_qVMFc
Søg
  • Henning Lund

Pas på træer med råd og svamp

Opdateret: 6 dage siden

Vi løste en lille opgave, hvor en stor sidegren på et birketræ var rådden og træet have været topkappet tidligere ved stammen. Der var synlige tegn, der gjorde, at vi var særligt opmærksomme, før vi gik i gang med fældning af træet.


Råd og svamp i træ

Vi startede med at kigge træet nærmere efter, og det var en god ide. Der var råd i hele stammen.

Derfor undersøgte vi birketræet grundigt inden vi gik i gang, for vi havde mistanke om, at der var råd i stammen. Og ganske rigtigt, der var råd i hele stammens længde. Så kan klatring være en dårlig ide! Og det kan heller ikke anbefales, at det er en opgave, man skal give sig i kast med selv som haveejer.


Vi måtte tage ekstra forholdsregler og have gang i stangsav mv for at klare opgaven sikkert. Da kronen var skåret ned, var der plads til, at vi kunne fælde den resterende stamme sikkert ved jorden.


Alt forløb planmæssigt. Grenene kom i flismaskinen og blev hugget til flis. Stammen og de tykke grene blev skåret op i 25 cm brændestykker og stablet og så blev græsplænen blæst igennem for de værste spåner.


Et godt eksempel på, at mindre træer godt kan give udfordringer, og det er bedre at bruge den tid der skal til for at arbejde sikkert end at tage dumme chancer.


Nogle træer er mere udsatte for råd og svamp end endre

Træer med blødt ved som for eksempel birk er meget modtagelige overfor råd og svamp. Hvis du vil vide mere om rigtig beskæring af birketræer kan du læse artiklen om beskæring af birketræ.


Asketræer, der er ramt af svampesygdommer asketoptørre, bliver svækket. Herefter er det mere udsat for honningsvamp og kulsvamp, der nedbryder træets rødder, og så dør træet. Der findes mange forskellige svampe, men de to nævnte er almindelige i syge asketræer.


Træer der hører til stenfrugterne, det vil sige blomme, mirabelle, kirsebær o.s.v. er meget udsatte, hvis de beskæres forkert eller på den forkerte årstid. Du kan finde en overigt over de bedste tidspunkter for beskæring i Årshjulet for beskæring som også indeholder tips og tricks.


Hvis du er interesseret i at vide mere om beskæring af bestemte træer som æbletræ, birk og lærk kan du finde artikler i bloggen for Lund's Træpleje


Hvordan kan du se, om et træ har råd og svamp

Nogen gange er det helt tydeligt at der er råd og svamp i træet. Det kan være store huller i barken på stammen og, hvor der tidligere har være savet større grene af, eller ved grene, der er knækket i blæsevejr.


Der kan også være hele svampelegmer på stamme og grene, og så er der helt sikkert noget galt.


Specielt om foråret og hen over sommeren omkring løvspring kan man se efter, om kronen udvikler sig som den plejer, eller om den ser lidt "trist ud" og ikke rigtig vil komme igang. Det kan også være et tegn på, at der er noget galt.


For eksempel kan der være svamp i træets rødder, som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje, og hvis svampen nedbryder træets rødder, er der til sidst ikke noget til at holde på træet, og det vil vælte på et tidspunkt, hvis man ikke har fældet det i tide.


Er du i tvivl om der er råd og svamp i dit træ?

Du er altid velkommen til at kontakte Lund's træpleje, så kan vi kigge på træet sammen med dig. Du kan kontakte os her.
9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
 

Vi fælder grønt

Tlf 93 88 00 28

Lund's træpleje

Falkevej 27, 3200 Helsinge

CVR 39200171

  • Facebook
  • Instagram

©2021 by Lund's træpleje